SavunmaUçuş Emniyeti

Irak, Kerkük üzerinde AKSUNGUR düşürdü

Irak’ta Kerkük civarında uçan Türkiye’ye ait AKSUNGUR tipi İnsansız Hava Aracı (İHA), yerden ateşlenen füze ile düşürüldü.

Iraklı askeri yetkili, Türk SİHA’sını Irak ordusunun düşürdüğünü doğrularken atışın Irak Silahlı Kuvvetleri’ne ait hava savunma sistemi tarafından gerçekleştirildiğine dair görüntüler de sosyal medyaya düştü.

Olayın ardından Türk yetkililer harekete geçerek Irak’tan bilgi istedi.

Irak tarafından atışın Pantshir tarafından yapıldığı tahmin ediliyor.

Kerkük kenti üzerinde düşen AKSUNGUR’un yerleşim biriminin olduğu yerde yangın çıkmasına neden oldu. İtfaiye yangını kısa sürede kontrol altına aldı. Can kaybı veya yaralanmanın ise yaşanmadığı kaydedildi.

Irak Kuzey Hava savunma Komutan yardımcısı Tuğgeneral Abdülselam Hammud Ramazan da Türk SİHA’sını Irak ordusunun düşürdüğünü doğruladı.

Dışişlerinden açıklama

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, olayla ilgili olarak “Bugün Kerkük’te yaşanan hadiseyle ilgili açıklama Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı tarafından yapılmıştı. Olayın tüm ayrıntılarıyla aydınlatılması için Irak makamlarıyla koordinasyon sağlanmıştır.

Türkiye’nin terörle mücadelede kararlılığı tamdır. Türkiye, Irak topraklarında yuvalanmış terör örgütüyle mücadelesini, BM Şartı’nın 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa ilkesi uyarınca sürdürmektedir.

Türkiye ve Irak arasında terörle mücadele alanında giderek kuvvetlenen güçlü ve ortak bir irade bulunmaktadır.
Son dönemde PKK’nın Irak’ta ‘yasaklı örgüt’ ilan edilmesi ve 15 Ağustos tarihinde Ankara’da imzalanan’Askeri, Güvenlik İşbirliği ve Terörle Mücadeleye dair Mutabakat Zaptı’ bu yaklaşımın ürünleridir.

Söz konusu işbirliğinin sahada somut sonuçlar vermesi ve bu amaçla yetkili makamlar arasındaki eşgüdümün artırılması hususunda her iki ülke de kararlıdır”

AKSUNGUR ve kullanıcıları

Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan AKSUNGUR, çift motorlu ve ANKA ile ortak özelliklere sahip. Çok uzun süre havada kalabilen AKSUNGUR’un ilk kullanıcısı Deniz Kuvvetleri olmuştu. Hava Kuvvetleri’nin envanterinde de AKSUNGUR bulunuyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu