Savunma

HÜRJET’e ASELSAN’ın MURAD radarı geliyor

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ tarafından geliştirilen HÜRJET uçağı, ASELSAN tarafından geliştirilen MURAD AESA radara sahip olacak.

Halen geliştirme çalışmaları devam eden radar, ASELSAN tarafından geliştirilen ve hem F-16 (ÖZGÜR Projesi), hem de AKINCI TİHA’da kullanılacak. Radarın bir sonraki kullanıcısı ise KAAN MMU olacak.

Toplam 200 kilometre menzile sahip olan radar, bu açıdan Türk Savunma Sanayii için önemli bir adım olacak.

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil daha önce verdiği röportajlarda, “HÜRJET’e kocaman bir radar gelecek. Gelince kabiliyet açısından küçük bir F-16 olacak. HÜRJET’e 200 km’yi gören ASELSAN radarını takacağız. Burnu ona göre yapılıyor bu sayede F-16 radarı ile aynı olacak. Üzerine de füzelerimizi yerleştireceğiz” demişti.

İlk olarak HÜRJET’in geliştirilen jet eğitim modeli T-38’lerin yerini alacak. İkinci aşamada uçağın silahlı modeli geliştirilecek.

HÜRJET’in bir saatlik uçuş maliyetleri, ortalama olarak F-16’nın uçuş maliyetinin beşte biri olması hedefleniyor.

ASELSAN Genel Müdürü Ahmet Akyol, SavunmaSanayiST’ye verdiği röportajda şunları söylemişti:

“Biz burada bir taraftan tespit etme yeteneğini geliştirme kısmında, radar teknolojisini dünyadaki en ileri teknoloji sayılı Galyum Nitrat tabanlı Aktif Taramalı Elektronik Radarı geliştirdik. Şu anda hem uçaklarımıza hem de İHA’larımıza prototipleri entegre oluyor, entegrasyon devam ediyor. Önümüzdeki birkaç yıl içerisinde semalarımızda, bu radarla uçan İHA’larımızı ve uçaklarımızı göreceğiz”

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu