HaberlerTolga Özbek

Uçuş ekipleri kısa çalışma ödeneğine devam…

Giderek ısınan ve kaynayan Akdeniz… Patlayan Lübnan… Türkiye’de ise gözleri havayollarının iki dudağındaki uçuş ekipleri, teknik personel ve diğer çalışanlar… Tolga Özbek haftanın haberlerini değerlendiriyor…

Türk Hava Yolları ile Hava-İş arasında Kurban Bayramı arifesinde tıkanan görüşmeler personelin umudunu bir başka döneme erteledi. Neredeyse 5 aydır bir türlü bitmeyen pazarlık ile THY sendikanın kucağına “Bu dönemi Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) ile atlatalım. Sen de razı ol” fikrini deyim yerindeyse pimini çekip bıraktı.

Çalışan tekrar yutkundu. Sendika tekrar yutkundu. 

THY Teknik’te de ÖzÇelik-İş sendikası ile aynı şey yaşandı.

El ele aşılması gereken krizde THY “Ben ne dersem o olur” diyor. 

IATA son verilerine göre krizin etkileri 2024’e kadar devam eder diyor. İşler düzeldiğinde yine bu uçakları pilotlar uçuracak, kabin memurları uçaklarda yolculara hizmet verecek, teknisyen bakımını yapacak, yer personeli check-in’den yolcu şikayetlerine kadar sistemin emniyetle dönmesini, rekabetçi yapıda sağlayacak.

Tabi ki bir çok çalışan o zorlu günleri hiç unutmayacak. 

HANGİ HAVAYOLU UÇUŞ EKİPLERİNE NASIL ÖDEME YAPIYOR

THY: Sendika ile görüşmeler tıkandıktan sonra uçuş ekiplerine kısa çalışma ödeneği ve 3 günlük uçuş yazılarak ödeme gerçekleştiriliyor.

Pegasus: Uçuş ekipleri 15 gün görev yapıyor. Yarım maaş alıyor.

Onur Air: Havayolu bir ara kargo uçtuktan sonra yasağa kadar Irak’a sefer yaptı. Şu an sadece Polonya pazarında. Henüz uçuş ekiplerine ödeme yapılmadı.

SunExpress: Yarım maaş uygulaması yapılıyor.

Corendon: Yarım maaş veriliyor. Ek uçuş günü olursa uçuş tazminatına ekleniyor.

MNG, ACT, ULS: Kargo şirketlerinin elleri yolcu işi yapan havayollarına göre daha rahat. Uçuşlarda artış yaşandığı için normal ödemeler (bazı şirketlerde sabitlenen kurlarla) sürüyor.

Free Bird: Bir haftalık maaş veriliyor.

ATLASGLOBAL’İN HAMLESİ

AtlasGlobal tam salgın öncesinde 14 Şubat 2020’de iflasını açıkladı. Yaklaşık 2 bin personelin maaşı, tazminatı içeride kaldı. Eski çalışanların kurduğu AZAP adlı platform davayı açtı, ilk duruşma yapıldı. Şirket ve patronu Murat Ersoy hakkındaki iddialar korkunç. 

Şimdi buna karşı AtlasGlobal hem İstanbul hem de Antalya’da çalışanları görüşmeye davet ediyor. Bakalım bu hafta çalışan hakkını mı alacak yoksa krizden istifade koparabildiğini mi… Gelişmeleri takip edeceğiz.

HAVAYOLU PROJESİ İSTEYEN VAR MI

Sivil sektörde son aylarda krize rağmen yeni kurulum çalışmaları hakkında haber yapıyorum. Bunların aralarına karışanlar da var. 

Hatta uzun yıllar Türkiye’de çalışmış bazı yabancılar “Fon hazır. Siz de en azından yüzde 10’una katkı yapın, hemen başlayalım” gibi cümlelerle dolu mektupları iş adamlarına yolluyor. 

Yolunda gitmeye çalışan, gerçekten yatırım yapanların yanı sıra bu gibi girişimlere dikkat…

AKDENİZ’DE SULAR ISINIYOR

Dört bir tarafımız ilginç gelişmelere gebe. Suriye, Libya derken Azerbaycan-Ermenistan tarafında tansiyon yükseldi. 

Temmuz ayında ise Türkiye ilan ettiği Akedeniz’de NAVTEX’in ardından Yunanistan ile ilişkiler gerildi. Almanya’nın araya girmesi ile kısa bir nefesin ardından tekrar tansiyon fırladı. 

Deniz Kuvvetleri’nin tüm gemileri neredeyse Akdeniz’e indi.

Sular kaynama aşamasını geçti, fokurduyor. 

Bir de bunların üzerine patlayan Lübnan geldi. Uzun yıllar önce kısa bir Lübnan ziyaretim olmuştu. Beyrut çok farklı ve büyüleyici bir kent. Ama uzun kalanlar, “Sizi bir hafta büyüler, sonra gerçeklerle karşılaşırsanız” diye çok söyler.

Fransa en son 3 Mistral tipi LHD gemisini bölgeye yolluyor. Yaraları saracağım diyor ama asıl mesaj “Buraların yeniden hamisi olacağım”

Bu sefer işler diplomasi ile mi çözülecek yoksa başkalarına vekalet mi verilecek? 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu