HaberlerTolga ÖzbekYazarlar

Türkiye’nin en yaşlı helikopteri: E-2062

Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait bir havacılık biriminin, 1981 yılında kurulmasına karar verilmişti. Polis operasyonlarına destek sağlanması için hava aracı arayışı Batı Almanya’nın envanterinden çıkardığı Alouette SA318C’lerin hibe yardımla alınmasıyla tamamlanmıştı.

İlk gelen helikopter, 1968 model E-2062 kuyruk numaralı helikopterdi. 1981’de kullanılmaya başlanan Alouette SA318C’ler uzun yıllar Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tek tip hava aracı oldu. Zamanla envantere katılan Puma, S-70, MD520 gibi helikopterler, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından başarıyla kullanıldı. Buna zamanla Cessna Citation XL iş jeti, İnsanlı Keşif Uçağı Kingair 350, Bayraktar TB2 gibi İHA sistemleri ve T129 ATAK Faz-2 helikopteri de eklendi.

Fotoğraf: Cem DOĞUT

Her ne kadar 15 Temmuz Darbe Girişimi’nde Polis Havacılık da şehitler verip hava aracı kaybetse de yeniden doğdu. Bugün yurdumuzun dört bir tarafında görev yapıyor. 

E-2062 FAAL TUTULUYOR

Tarihine sahip çıkan Emniyet Genel Müdürlüğü, 1968 model E-2062 kuyruk numaralı helikopterini hala faal tutuyor. Tarihine sahip çıkıyor. Özel günlerde E-2062 uçuş yapıyor. Ön planda E-2062 ve arka planda T129 ATAK fotoğrafı, Polis Havacılığın geçmişten gelip geleceğe uzanan geçmişini ortaya koyuyor.

Yıllar önce Fransız imalatçı Aerospatile’nin tasarladığı tek motorlu Alouette SA318C’lerden 1300’den fazla imal edildi. Toplam 4 yolcu taşıyabilen helikopter, havada en fazla 185 kilometre hıza çıkabiliyor.

Umarım bu adım başta Türk Silahlı Kuvvetleri olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlara da örnek olur. Havacılık tarihine sahip çıkılır.

SPOTTER GÜNÜ

Salgın nedeniyle uzun süredir hava fotoğrafçıları yani spotter’lar çekim yapamıyordu. Ama son günlerde arka arkaya güzel haberler geliyor. İstanbul Havalimanı’nda bir spotter noktası açıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Konya’da yapılan Anadolu Kartalı Tatbikatı için 1 Temmuz’da kapılarını spotter’lar için açıyor. Emniyet Genel Müdürlüğü de 26 Haziran’da özel bir hava fotoğrafçılığı çekim günü gerçekleştirdi.

Ufuk Danişment Heliportunda yapılan organizasyonda, Polis Havacılık’a ait hava araçları sergilendi, uçuşlar gerçekleştirildi. Spotter’lar deklanşörlerine basarak o anları ölümsüzleştirdi. 

ÖZKAN ÜNER POLİS HAVACILIK SPOTTER GÜNÜNÜ YAZDI

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu