Savunma

Nijerya 6 adet A-29 teslim aldı

Son dönemde uçak alımları ile dikkat çeken Nijerya Hava Kuvvetleri, envanterine 6 adet Brezilyalı imalatçı Embraer üretimi A-29 Super Tucano ekledi. Nijerya’nın toplam 12 adet A-29 siparişi bulunuyor.

ABD, Nijerya’nın terörle mücadelesine destek vermek için uzun süredir beklettiği A-29 satışı için onayı, Obama döneminde askıya alındıktan sonra Mart 2020’de vermişti. Ancak salgın nedeniyle teslimatlar yaklaşık 1,5 yıl gecikti. Toplam 12 uçağın kalan 6 adeti de önümüzdeki ekim ayında teslim edilecek. Anlaşma yedek parça ve mühimmat dahil toplam 400 milyon dolar.

Nijerya A-29’ları terör örgütü Boko Haram’a karşı yapılan operasyonlarda kullanacak. Yakın hava desteği görevindeki uçaklar, taşıdığı güdümlü-güdümsüz mühimmatlar ile ordunun terörle mücadelesine destek verecek. 

Tek motorlu turboprop uçaklarlar, son yıllarda giderek artan sayıda yakın hava desteğinde kullanılıyor. Bu pazardaki T-6 Texan II, A-29 Super Tucano gibi uçaklara yakın zamanda Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından geliştirilen Hürkuş’un özel donanımlı modeli ‘C’ modeli de eklenmiş olacak. Bu sınıftaki uçaklar, jet savaş uçaklarına göre daha düşük operasyon maliyetine sahip.

NİJERYA ASELPOD’LU JF-17 KULLANIYOR

Nijerya, Pakistan ve Çin tarafından geliştirilen JF-17 Thunder uçaklarından ilk üçünü geçtiğimiz mayıs ayında düzenlenen törenle hizmete almıştı. Tek motorlu, yüksek performanslı JF-17’ler Nijerya’nın ana savaş uçağını oluşturacak. 

Bu uçaklarda hassas vuruş için aynı zamanda ASELSAN tarafından geliştirilen ASELPOD da kullanılıyor. 

Pakistan’dan Nijerya’ya JF-17 teslimatı

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu