KariyerTolga Özbek

Havacılık sektöründe işten çıkarma başladı

30 Haziran’da Kısa Çalışma Ödeneği uygulaması ve işten çıkarma yasağının son bulmasıyla birlikte salgından ciddi etkilenen havacılık sektördünde toplu işten çıkarma operasyonu başladı. İşini kaybeden çalışan sayısının ne kadara kadar çıkabileceği endişeyle takip edilirken bir yandan da yaz döneminde hızla artan sayıda uçuşlar sektöre de umut veriyor. İşte sektördeki son gelişmeler…

İşten çıkarma ile ilgili ilk haber Türk Hava Yolları’ndan geldi. Sendika ile THY Yönetimi arasında istihdamın korunması için bir protokol imzalanmıştı. Bu protokolü kabul etmeyen 24 çalışan ile yollar ayrıldı.

Krizin başında THY Yönetim Kuruluru Başkanı İlker Aycı, yaşanan maaş indirimi sonrasında bunun istihdam garantisi olarak çalışanlara yansıyacağını söylemiş ve önemli bir söz vermişti. 24 çalışanın protokolü imzalamamasıyla işten çıkartılması sonrasında yeni bir toplu çıkarma olup olmayacağı ise merakla bekleniyor. 

THY’DE TAM MAAŞ BEKLENTİSİ

Bir taraftan giderek artan sayıda uçuş, tam kapasiteye geçiş derken personel üzerindeki çalışma temposu hızla 2019 yılındakine eş hale gelmeye başladı. Doluluk oranlarının yükselmesi, günlük 1000 sefer sayısının yakalanmasıyla birlikte personelin en çok sorduğu soru “THY’nin ne zaman tam maaşa geçeceği”. Ne yazık ki görünen o ki THY bir süre daha eksik maaş ödemesine devam edecek gibi…

TGS 250 PERSONEL ALDI AMA…

Kısa Çalışma Ödeneği, ücretsiz izin derken en büyük istihdam kaybını THY ile Havaş’ın ortak yer hizmetleri şirketi TGS çekti. Havacılık sektörünün ağır işçileri olan TGS çalışanlarından bir bölümü ayrıldı. Hatta gittiği köyünden geri dönmeyenler bile var.

İş gücü kaybı nedeniyle TGS geçtiğimiz günlerde 250 personel aldı. Bu alımlar her ne kadar sessiz yapılmaya çalışılsa işsizliğin yüksek olduğu bu dönemde büyük bir rekabet yaşandı. 250 personel kısa bir eğitimle iş başı yaptırıldı. Ancak 50 personelin daha ilk günlerde zorlu çalışma şartları nedeniyle işi bırakması da oldukça ilginçti.

PEGASUS YABANCI PİLOTLARINI ÇIKARTIYOR

Pegasus Havayolları, 2018-2019 döneminde pilot maaşlarını artırmış ve hatta THY’den bazı pilotları da iyi maaş skalası ile transfer etmişti. Yaklaşık 1,5 yıldır süren salgın sonrasında işten çıkarma yasağı bittiğinde Pegasus 40 yabancı pilotu ile yollarını ayırmak zorunda kaldı. 

Bir taraftan sendikalaşma oranının yükseldiği Pegasus’ta işten çıkarmaların artabileceği ifade ediliyor.

ONUR AIR TEMMUZ AYINDA BEKLEMEDE

Aylardır uçamayan Onur Havayolları’nın seferlere temmuz ayında başlaması bekleniyordu. Bu süreçte yeni tarih 26 Temmuz oldu. Genel Müdür Teoman Tosun, personele gönderdiği mesajda, çalışanların 26 Temmuz’a kadar özlük hakları saklı kalmak kaydıyla izinli sayılacaklarını belirtti.

SUNEXPRESS’TE YÜZLER GÜLÜYOR

Tüm bu olumsuz haberlerin arasında SunExpress’ten gelen tam maaşa geçiş haberi, personelin yüzünü güldürdü. Uçuş ekipleri için temmuz ayı programında yüzde 100 planlama yapıldı. Yüksek sezon ücret tarifesi de temmuz ayından itibaren maaşlara yansıtılacak. Tüm kaptan pilotların yanı sıra teknik bakım ekibi de tam zamanlı çalışmaya geçti. İkinci pilot sayısı fazla olduğu için yarı zamanlı çalışma dönemi bir süre daha devam edecek.

Ofis çalışanları için 1 Temmuz’dan itibaren tam zamanlı çalışma ve tam ücret sistemine geçilirken üst yönetimin yüzde 20 ücret kesintisinin 2 ay daha devam etmesine karar verildi.

ATS TEAM’DEN 140 KİŞİ ÇIKTI

AtlasGlobal’in tam pandemi öncesinde 14 Şubat 2020 tarihinde uçuşlarını durdurmasıyla birlikte gözler kardeş şirket ATS Team’e dönmüştü. Bakım şirketinin ana işi, AtlasGlobal Havayolları uçaklarına teknik bakım verilmesiydi.

Pandemi başında Irak’taki işlerini sürdüren ve uzun süre de oradaki personelini geri getiremeyen ATS Team, en son geçen ay Isparta Tesislerinde Corendon Havayolları’nın 737 uçaklarının C Bakımlarını yapmış ve oradaki tesislerini kapatmak zorunda kalmıştı. İşten çıkarma yasağının sona ermesiyle birlikte şirket 140 çalışanı ile yollarını ayırdı.

Bizlere ulaşan bilgiler bu kadar… Eğer düzeltmek veya eklemek istediğiniz bilgi varsa [email protected] adresine mesaj atabilirsiniz.

 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu