Havayolları

Air France-KLM, SAS Havayolları’na ortak oluyor

Avrupa’nın en büyük havayolu şirket gruplarından biri olan Air France-KLM, İskandinav havayolu şirketi SAS’a ortak oluyor. Toplam 1 milyar 180 milyon dolarlık yatırım ile Air France-KLM, SAS’ın yüzde 19.9’luk hissesini satın alacak.

Ekonomik olarak zorlu günler geçiren SAS’ın ortakları, çıkışı hisse satışında buldu. Havayollarının halen hisseleri Amerikan yatırım şirketi Castlelake, Danimarkalı yatırım şirketi Lind Invest ve Danimarka hükümetinde.

Mahkemenin satış kararını onaylamasının ardından Air France-KLM SAS’ın yüzde 19.9’una ortak olacak.

Star Alliance’tan çıkacak

Bu satışın ardından SAS uzun yıllardır içinde Türk Hava Yolları’nın da olduğu Star Alliance ortaklığından ayrılacak. Air France-SAS’ın başını çektiği Sky Team’e geçecek. SAS, 1997’de Star Alliance’ın kurucu üye havayollarından biri olmuştu.

SAS, yeniden yapılandırma konusunda geçen yıl “SAS Forward” olarak adlandırılan program ile başladı. Finansal uçak kiralarının düşürülmesi konusunda attığı adımlar karşılıksız kalan SAS, sorunları hisse satışı ile aşmayı hedefliyor.

Avrupa’da büyükler küçükleri yutuyor

Avrupa Birliği’nin devletlerin zarar eden havayollarını finansa etmesine karşı çıkmasının ardından büyük havayolu şirketleri küçükleri yutmaya başlamıştı. Lufthansa, Avusturya ve ardından Swiss’i satın alarak portföyüne katmıştı.

Lufthansa daha sonra İtalyan ITA Airways’i almıştı. Diğer taraftan British Airways-Iberia tarafından oluşturulan International Airline Group İspanya’da Air Europe’yı devralıyor.

Air France ise KLM ile ortak olduktan sonra SAS’ın hisseleri ile büyüme stratejisini sürdürüyor.

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu