Yazarlar

İsrail’in hava savunma füzeleri

Hakan KILIÇ

Amerika Birleşik Devletleri, Çin Halk Cumhuriyeti gibi süper güçlerin yanında topraklarının çok geniş olması sebebi ile Rusya Federasyonu’nun da geniş coğrafi alanlarda hava savunması yapmak zorunda olduğunu düşündüğümüzde, gerek küçük yüzölçümü gerekse birçok türdeki hedef yelpazesine karşı çeşitli irtifalarda cevap verebilecek modern envanteri ile “İsrail Hava ve Füze Savunma Şemsiyesinin” dünyanın en kademeli, etkili ve entegre çalışabilen modern hava savunma sistemlerinden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Sizlere bu raporu sunarken İsrail’i güçlü hava ve füze savunma sistemi kurmaya iten sebepleri, sistemin ayrıntılarını, öncesindeki tarihi olayları, Arrow geliştirme ve test süreçlerini, Arrow füze sisteminin bileşenlerini ve teknik özelliklerini, füze sistemine uluslararası ilgiyi ve diğer sistemlerdeki ihracat başarılarını anlatmayı planladım. Tüm bunları anlatırken sık sık ülkemize ve hava savunma sistemimize atıfta bulunacağım.

ABD-İsrail ortak füze projesi olan Arrow (ok) füze sistemi, dünyada sadece İsrail silahlı kuvvetleri envanterinde bulunmaktadır. Arrow füzelerini için kısa bir tanımlama yapmak gerekirse; Arrow-2 için, orta ve yüksek irtifa hava soluyan hedeflere ve terminal fazdaki balistik füzelere karşı bir sistem diyebilirken, Arrow-3 için de terminal veya Midcourse (Ortayol) fazındaki, yüksek/çok yüksek irtifadaki balistik füzelere karşı geliştirilmiş bir anti-balistik füze sistemidir diyebiliriz.

Arrow öncesi İsrail’deki gelişmelere ve balistik füze kapasitesine bir göz attıktan sonra hava savunma sistemini kısaca tanıtıp sonrasında ise dünyada ICBM önleme kabiliyeti de olduğu iddia edilen üç-beş füzeden biri olan ‘Arrow Füze Savunma Sistemi’nin teknik özellikleri ile devam edeceğiz.

OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu