Sportif Havacılık

Fethiye’de yamaç paraşütü uçuşları durdu

Fethiye, Ölü Deniz denildiğinde akla gelen ilk şey yamaç paraşütleri. Babadağı’ndan kalkan yamaç paraşütleri, tandem olarak adlandırılan ikili uçuşlar ile bölgeye gelenleri Ölü Deniz’in muhteşem manzarası ile tanıştırıyor(du).

Tanıştırıyordu çünkü geçtiğimiz şubat ayında alınan bir karar, sektöre büyük bir darbe vurdu. Babadağ’a çıkış ücreti 38 TL’den 81 TL’ye yükseltilmesiyle 200’e yakın yamaç paraşütü pilotu, gerçekleştirdiği uçuşlarını süresiz durdurdu. 

Yamaç paraşütçüleri adına basın açıklaması yapan Türker Türkoğlu “2019 Şubat ayında 38 TL olan çıkış bedeli, 2020 Şubat itibari ile 81 TL. olmuştur. Bu doğrultuda Babadağ işletmesi tarafından yasal dayanağı olmayan, hükümetin enflasyonla mücadele programı ile uyuşmayan, sektörün belirlediği satış bedeli ile tezat oluşturan, kapı geçiş ücretindeki aşırı artışın tekrar değerlendirilerek, sektörümüzle ve ülke gerçekleriyle bağdaştırılarak, uygun orana geri çekilmesi gerekmektedir, yanı sıra yamaç paraşüt sektörünün operasyon kısmında güvenliği tehdit eden bir çok problem bulunmaktadır” dedi.

UÇUŞLAR SÜRESİZ DURDURULDU

“Yaşanılan tüm problemler, yetkili makamlara tüm şirketler ve pilotlar adına iletilmiştir. Fethiye-Ölüdeniz’de faaliyet gösteren tüm turizm acentaları ve yamaç paraşüt pilotları tek çatı altında toplanarak, ortak hareket etme kararı alınmış olup bu sorunlar çözülene kadar, alınan karar neticesinde uçuş faaliyetlerini süresiz durdurma kararı alınmıştır” diyerek uçuşları durdurduklarını belirten Türkoğlu sözlerini şöyle bitirdi:

“Mevcut koşullar doğrultusunda, istek talep ve şikâyetlerimiz aşağıda belirtilmiş olup, en kısa zamanda ortak bir akılla ve platformda çözüm yollarının bulunmasını, tensiplerinize arz ederiz”

TELEFERİK İÇİN ORMAN KESİLİYOR

Bölgedeki sorunlar sadece giriş ücretlerinin artırılması ile de sınırlı değil. Muğla’nın Fethiye ilçesinde yapımı devam eden Babadağ Teleferik Projesi’nin çıkış istasyonu için 69 bin metrekare orman alanı, bölgenin işletmecisi Fethiye Güç Birliği Şirketi’ne tahsis edildi. Şirket, Ölüdeniz Mahallesi Ovacık Mevkii’ndeki seyir terası yanına yapılması planlanan Babadağ Teleferik Projesi’nin çıkış istasyonu için, 69 bin metrekare orman alanının istasyonun kurulması için gerekli olduğunu belirterek Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvurdu. 

Başvuruyu inceleyen bakanlık, arazinin 20 yıllık kullanım hakkını şirkete vererek çıkış istasyonu inşasına yeşil ışık yaktı. Ancak ormanlık alanın traşlanması sonrasında bölgede uçan yamaç paraşütçüleri giriş ücretinin gereksiz artırılmasının ardından yaşanan orman traşlanmasına tepki gösterdi.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu