İHAKara KuvvetleriSavunma

HAVELSAN İnsansız Kara Araçları pazarında

Sitemizde, YouTube kanalımızda çok sayıda İHA haberi yaptık. Son dönemde İnsansız Deniz Araçları (İDA) devrede. Yavaş yavaş gündeme de İnsanlı Kara Araçları (İKA) geliyor. 

Bu pazarın yeni oyuncularından biri de Türkiye’de savunma sektörünün öncü yazılım ve simülatör şirketi HAVELSAN. Barkan adı verilen araç tasarımını ve kendi testlerini bitiren HAVELSAN, önümüzdeki ay sistemi sahaya indirecek. Testlerden geçirilecek.

İHA ve İDA sistemlerinin ardından İKA’lar da operasyon sahasında yeni sayfa açmaya hazırlanıyor. HAVELSAN, zırh veya motor sistemi geliştirmektense Barkan’ın diğer sistemlerle ‘konuşabileceği’, yapay zekaya sahip bir yapıya kavuşturmayı hedefliyor.

Sistem üzerinde ASELSAN tarafından geliştirilen Sarp silah sistemi bulunuyor. 7,62 mm veya 12,7 mm makineli tüfek veya 40 mm bomba atar Barkan’ın üzerine entegre edilebiliyor. Gerekirse Barkan çeşitli keşif sistemleri de taşıyabiliyor.

TOLGA ÖZBEK İKA VE BARKAN’I ANLATIYOR

 

HANGİ ŞİRKETLER BU SEKTÖRDE

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) savunma sistem kataloğuna göre bir çok Türk şirketi de sistem geliştiriyor. Mağaraların içine girebilecek küçük İKA’lardan ağırlığı 2 tona ulaşan dev sistemlere kadar farklı İKA’dan geliştiriliyor.

ASELSAN: Ertuğrul Bomba İmha sistemi ve buradan geliştirilen Kaplan Ailesi. Bomba imha sistemi de entegre edilen Kaplan, tam otonom bir araç.

ALTINAY: Robotik sistemler konusunda Türkiye’nin öncü sistemleri arasında yer alan Altınay, farklı sistemler geliştiriyor. Çok amaçlı servis robotu halen TSK tarafında kullanılıyor. Altınay’ın ASELSAN ile ortak olduğu Dasal şirketi ile yeni nesil İHA sistemleri geliştiriyor.

KATMERCİLER: Özel itfaiye sistemlerinden kurtarıcılara kadar bir çok alanda tasarım-imalat yapan Katmerciler, UKAP adı verilen tasarımda 2 ton ağırlığında bir araç geliştirdi. ASELSAN ile ortak çalışılan projede sözleşme 2020’de imzalanmıştı.

ALKAR: 200 kilogram faydalı yük taşıyabilen R4 paletli araç, saatte 45 km/saat hıza çıkabiliyor. Araç farklı tekerlekli araçların arkasından da çekilebiliyor.

ALPERA: Şirket, M-2 ve M-4 mini sistemler üzerinde çalışıyor.

BEST GRUP: Silahlı Operasyon Robotu geliştiren Best Grup’un paletli sistemi saatte 10km hızla ilerleyebiliyor. Faydalı taşıma kapasitesi 200 kg.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu