Deniz KuvvetleriHaberlerSavunma

ULAQ her şartta hücumbotu vurabilir mi?

Denizkurdu 2021 Tatbikatı sırasında Meteksan ve Ares’in geliştirdiği ULAQ Silahlı İnsansız Deniz Aracı (SİDA), Roketsan’ın Cirit füzesi ile ilk atışı gerçekleştirdi. Milli Savunma Bakanlığı bu atışı çektiği İHA görüntüsü ile paylaştı.

Her şartta ki denizin pusunu, zorlu şartlarını ortaya koyduğunuzda kayalıkların arasındaki hücumbotu her şartta vurabilmek mümkün mü? Veya benzer bir durum İHA’lar için de ortaya atılabilir. İHA’lar her türlü şartta, çok yüksek irtifalardan hedefini görüp vurabilir mi?

Gelecekte SİDA’lar kuşkusuz denizüstünde ve denizaltında önemli bir roller üslenecekler. Kullandıkları veya kullanacakları güdümlü mühimmatlar da ciddi öneme sahip. Bu açıdan ilginç bir tartışma da Savunma Analisti Kozan Serkan bir twitter hesabından paylaştığı akış ile başladı.

“İHA İLE HÜCUMBOTU VURMAK”

Bugün son zamanlarda popüler olan İHA ile hücumbot vurma olasılıklarından bahsedelim. En baştan söyleyim o kadar olumlu bir havada alayını vururuz gibi bir gaza gelme ile geçmeyecek. Mantıklı ve bilimsel gerçeklere dayanacağız. Evet hepimiz öyle olmasını isteriz ama durum karmaşık.

Genelde etrafımızda iki tip hücumbot var. Birincisi eski tip olan La Combattante sınıfları ikincisi ile daha gelişmiş Süper vita ve Ambassador sınıfı ve benzeri yeni iyi hucümbotlar. Bir hedefi vurabilmenin birici becerisi onun sizi görmesinden ve size müdahale etmesinden önce sizin onu görüp ateş edip vurmanızdır. 

Şu anda mevcut ihalarımız görece yavaş yüksek irtifadan uçup lazer güdümlü bombalarını hedefe gönderme prensibi üzerine kurgulanmıştır. Hatta son denemelerde deniz üzerinde 16km öteden hedefi başarı ile vurdu. 

Teknik olarak HSS menzili dışı bu iyi bir şey rakip görse dahi HSS sistemlerinin menzili yetmeyecek. Ama gerçek ortam ideal şartlar gibi  , lazer aydınlatmayı kısacası menzili düşüren çok etken var. 

Dün akşamki Defence Türk ag merkezli sohbetlerde @hepdurgunsu @Fatih_MehmetK ve  @kadirdogantr Çok güzel ve teknik anlattılar. Gerçek hayatta her zaman ideal şartlar oluşmuyor. 

 

GÖRÜŞ BOZULURSA

Bulut yağmur rüzgar toz nem vs hepsi görüş ve lazer aydınlatma menzilini olumsuz etkiliyor. Açık denizde hücumbot gibi büyük bir cismi uzun mesafeden görmek çok sorun olmayacaktır. Ancak iş kıyı ve özellikle kayalık bir bölgeye bordalamş bir hücumbotu bulmak ve vurmak daha zordur daha yakıdan hassas olarak görmeniz belli açıda yaklaşmanız ve lazer aydınlatması yapmanız zorunludur.

VURMAK O KADAR KOLAY MI?

Kısacası birisi size biz artık 16 km MAM-L ile vururuz sorun yok derse yarı cahil diye yaftalayın. Malesef gerçekte atışların önemli bir kısmı çok daha alcak irtifadan ve Manpads menziline yakın mesafelerden yapılıyor. Bu bizim cihazlarımızdan değil dünyadaki tüm İHAlarda olan bir durumdur. Bizim lazer aydınlatmalarımız oldukça başarılı ama atmosferik şartlar tüm dünya gibi+bizi de kısıtlıyor. Karabağ savaşında kaybedilen hatta husilerin vurduğu Wingloong’ların çoğu hedefe yaklaşmak zorunda oldukları için vurulabildiler. Yani hayat o kadar kolay değil.

Ancak yinede o kadar karamsar olmayın. Görüntü işleyicileri geliştikçe lazer aydınlatma becerileri arttıkça yakın gelecekte lazer güdümünün her hava şartında menzili daha da artacaktır. Ayrıca bir hücumbotu vurmak için gerekirse birden fazla ucuz taktik yada daha hafif iha kaybı dahi kabul edilebilir. Deniz platformları üretmesi pahalı ve çok zaman alan sistemlerdir.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu