Kara Kuvvetleri

ABD El Zevahiri’yi bıçaklı AGM-114R9X ile vurdu

ABD İHA’larının geçtiğimiz gün Afganistan’da Kabil’de gerçekleştirdiği operasyon ile El-Kaide lideri Eymen El Zevahiri’yi öldürmüştü. Operasyonun detayları belli olmaya başlarken saldırının MQ-9 İHA sistemi ile özel bir mühimmat olan AGM-114R9X Hellfire ile yapıldığı bilgisine ulaşıldı. ABD benzer bir saldıyı İranlı komutan Süleymani’ye karşı da gerçekleştirmişti.

El Kaide lideri Kabil’de ailesiyle birlikte kaldığı evinde balkona çıktığı an bir SİHA tarafından hedef alındı, patlayıcı özelliği olmayan lazer güdümlü bıçaklı bir füze olan AGM-114R9X Hellfire ile vuruldu. 

Anti-Tank füzesinden geliştirildi

AGM-114R9X Füzesi, AGM-114 Hellfire Anti-Tank Güdümlü Füze (ATGM) üzerinden geliştirildi. R9X’in diğer AGM-114 konfigürasyonlarına göre en büyük farkı ise üzerinde herhangi bir savaş başlığı bulunmaması. 

Atışla birlikte füze, saatte 1610 kilometre hıza çıkabiliyor. Füze hedefine yaklaşırken üzerinde bulunan 6 adet bıçak dışa doğru açılıyor. Bu bıçakların uzunluğu yaklaşık 100 cm. Füzenin toplam boyu ise 160 cm. 

Hedefe yaklaşırken çıkan bu bıçaklar, patlama olmadan 1 metre karelik alanda büyük bir tahribat oluşturabiliyor. ABD özellikle bu tür nokta atışlarında benzer sistemleri yoğun olarak kullanıyor.

Süleymani suikasti ile gündeme geldi

Füzenin kamuoyu tarafından ilk olarak 3 Ocak 2020 tarihinde Irak’ın başkenti Bağdat’da yapılan bir operasyonda gündeme gelmişti. ABD’nin uzun süredir takip ettiği İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin Bağdat’a uçakla geldiği tespit edilmişti.

Havalimanından ayrıldıktan sonra MQ-9 İHA’ları bölgeye gönderilerek takip başlamıştı. Atışla birlikte Süleymani öldürülmüştü. Operasyondan sızan bilgilere göre füze, aracın şoförü ile Kasım Süleymani’yi ayırt ettiği belirtilmişti. 

Bu operasyonda MQ-9 hedefi teşhis ederken atışın AH-64E Apache tipi helikopterden yapıldığı tahmin ediliyor.

Fiyatı 120 bin dolar

AGM-114R9X füzesinin bilgileri saklı olsa da AGM ailesinden çok farklı olmayacağı da bir gerçek. Bu yüzden AGM füze ailesinin genel teknik özelliklerinden bahsedeceğim. Normal bir AGM-114 füzesinin bazı teknik özellikleri ise:

  • Hedef: Tüm Hedef Türleri
  • Menzil: 8.000 m (8.700 m)
  • Rehberlik:
  • Yarı aktif lazer hedef arama
  • Savaş başlığı: Çok fonksiyonlu savaş başlığı(tandem,termobarik..)
  • Ortalama ağırlık: 50 kg
  • Hız: Mach 1.3
  • Fiyatı: 70000-120000 $ (2015 deki birim fiyatı)

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu