Tatbikat

Türkiye, ilk defa F-35’lerin katılacağı NATO tatbikatına uçak gönderiyor

Türk Hava Kuvvetleri ilk defa F-35’lerin yer aldığı Poggio Dart 23 NATO tatbikatı için uçak göndererek katılımcı oluyor. İtalya’da yapılacak tatbikata, Eskişehir konuşlu 111’inci Filo’dan F-4E 2020 uçakları katılacak.

İtalya’da Cervia Hava Üssü merkezli yapılacak tatbikata Türk Hava Kuvvetleri’nin 3 adet F-4E 2020’lerinin yanı sıra ABD Hava Kuvvetleri 6 adet F-16, İtalyan Hava Kuvvetleri 6 adet F-35, 6 adet Eurofighter, 4 adet Tornado, MQ-9 İHA’lar ve bir tanker uçak ile destek verecek. 

İtalyan Deniz Kuvvetleri hava gücünden ise 2 F-35B ile 2 AV-8B Harrier da tatbikatta yer alacak. 

Böylelikle Türk Hava Kuvvetleri uzun yıllar sonra F-35’lerin olduğu tatbikatın içinde yer alacak. Bu tatbikata F-4E 2020’lerin gönderilmesi de dikkat çekici.

Yeni taktikler denenecek

NATO’nun Adriyatik’teki dinamik güvenlik ortamını ele alma ve gelişen zorluklar karşısında esnek bir ittifak sağlama yaklaşımını yansıtılacağı tatbikat, 15 Aralık 2023 tarihine kadar sürecek.

Tatbikatın ilk haftası, NATO’nun Konuşlandırılabilir Hava Komuta ve Kontrol Merkezi’nin (DACCC) operasyonel seviyesinin gerçek dünya kapasitesini test eden bir Komuta Postası Tatbikatı/Bilgisayar Destekli Tatbikat olarak yürütülürken, ikinci hafta Kuzey İtalya hava sahasında taktik düzeyinde taktik, teknik ve prosedürleri eğiten canlı sinek faaliyetlerini görecek.

Tatbikat ile ilgili açıklama yapan DACCC Komutanı Tümgeneral Denny Traas, şunları söyledi:

“Geliştirilmiş İleri Varlık (eFP) girişimleri, potansiyel saldırganları caydırmak ve üye ülkelerin savunma yeteneklerini güçlendirmek için müttefik kuvvetlerin bölgede konuşlandırılmasını içeren NATO’nun stratejisinin temel taşı olmuştur. 

Birlikte çalışabilirlik, AirC2 eğitimimizdeki bir diğer önemli odak noktasıdır. Askeri güçler genellikle çok uluslu koalisyonlarda faaliyet gösterir ve farklı uluslar arasında sorunsuz iletişim ve koordinasyonu gerektirir. Eğitim programları, birlikte çalışabilirliği sağlamak için prosedürleri ve protokolleri standartlaştırmanın ve çeşitli hava varlıkları arasındaki işbirliğini teşvik etmek çok önemli”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu