Şeref SezginUçuş EmniyetiYazarlar

ABD Donanması’na ait P-8 deniz karakol uçağı pistte duramadı

ABD Donanması’na ait P-8 Posedion tipi deniz karakol uçağı, Hawaii’de kırım geçirdi. Deniz Piyadeleri’ne ait Kaneohe Bay Üssü’ne iniş sırasında duramayan uçak pistten çıktı.

P-8, ancak okyanusta durabildi. Uçak bulunan 9 kişilik mürettebat, P-8’i acil çıkış kapılarını kullanarak kendi imkanları ile tahliye etti. Mürettebatın durumunun iyi olduğu açıklandı.

P-8’in ilk kazası

Kaza, bölgede gerçekleştirilen eğitim uçuşu sonrasında meydana geldi. Alınan ilk bilgilere göre, P-8 yaklaşmasında herhangi bir acil durum bilgisi paylaşmadı.

Piste teker koymasının ardından uçak duramayarak okyanusa çıktı. P-8’de ciddi hasar meydana geldi.

Kazayla ilgili olarak ABD Donanması soruşturma başlattı. İniş sırasında bölgede yoğun bir yağışın olduğu öğrenildi.

Sivil yolcu uçağından geliştirildi

ABD Donanması için P-8’ler, hizmet ömürlerinin sonuna gelen P-3 Orion’ların yerini almak üzere Boeing tarafından geliştirildi. Kendini ispat etmiş 737NG serisi alınarak gövde içinde çeşitli mühimmat ve füzeler için özel bir yuva oluşturuldu.

Kabine deniz karakol ve denizaltı savaşı için ekipmanlar yerleştirildi. Uçağın üzerine de özel sensör ve elektronik cihazlar takıldı.

ABD Donanması’nın ilk kullanıcısı oldu

Uçağın ilk kullanıcısı ABD Donanması olurken, P-8’e bu güne kadar sipariş veren ülkeler arasında Almanya, Avustralya, Güney Kore, İngiltere, Hindistan, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda yer alıyor.

Boeing bu güne kadar 155 adet uçağı hem ABD hem de farklı ülkelere teslim etti.

Yeni nesil sistemlere sahip uçak, ayrıca 5’i gövde içi, 6’sı da dış noktalar olmak üzere AGM-84 H/K SLAM-ER, AGM-84 HARPOON, Mark 54 torpido atışı yapabiliyor.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu