Havalimanları

Ankara Esenboğa Havalimanı ihalesi yarın yapılıyor

Son yılların en büyük havalimanı kiralama ihalesi yarın Ankara’da Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) tarafından yapılacak. İşletme süresinin bitimine 2,5 yıl kala açılan ihale için 6 şirket şartname alındı.

Ankara Esenboğa Havalimanı’nın terminalinin yenilenmesi amacıyla açılan ihaleyi 2004 yılında TAV Havalimanları Holding kazanmıştı. Normalde 2024’te sona erecek ihale için yarın halen işletmeyi yapan TAV’ın yanı sıra Kalyon, IC İçtaş, YDA Grubu-İspanyol Ferrovial, Limak ve Cengiz İnşaat katılacak.

Geçen hafta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ankara Esenboğa Havalimanı’na 3’üncü pist ve ilave kule yapılacağını belirterek, toplam 200 milyon Euro’luk yatırımın gerçekleştirileceğini açıklamıştı.

Karaismailoğlu, “Orada yapılacak 200 milyon euroluk bir yatırım var. İhaleyle hem şu kadar yatırım yapacaksın hem de burayı 25 yıl işletince bana ne vereceksin diyeceğiz” dedi.

Zeyilname yayınlandı

Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi’nden Köşe Yazarı Kerim Ülker, “Esenboğa yarışına çok az süre kala bu şirketlere yenileri eklenebilir, bazıları da çekilebilir. Zira şartnamede son düzlükte zeyilname yayımlanarak değişimler yapıldı” diyerek farklı bir noktaya dikkat çekti.

Ülker, “Son günlerde kamuoyunda havalimanlarının neden vaktinden önce ihaleye çıkarıldığı konusunda ciddi tartışmalar var. Kimi hükümetin gelir elde etmek için bu yola başvurduğunu söylüyor. Kimileri de ihale sürecinin şeffaflığını gündeme taşıyor. 

Son 3 yıl değil

Görüştüğüm havacılık konusunda uzman kişiler ve şirket yöneticileri ihalede şartların esnekleştiği ancak süre sorununun teklifleri etkileyeceği yönünde. Adını saklı tutacağım bir havacılık uzmanının sözleriyle başlamak istiyorum. Ona göre şartnamedeki maddeler oldukça ilginç. Örneğin, ihaleye katılacak olan şirketlerin 2017, 2018 ve 2019 yıllarında zarar etmemiş olması isteniyor. Yani son 3 yıl değil, ondan önceki 3 yılın sorgulanması kafalarda soru işareti doğuruyor.

Şartname 10 Kasım’da açıklanıyor. İlk başta teklif verecek şirketin bir son 5 yıl içerisinde yıllık 25 milyon yolcu ortalaması olan uluslararası bir havalimanını işletme şartı konulmuş. Burada bu işletme türlerinde yüzde 51 olan ortaklık payını geçtiğimiz hafta DHMİ zeyilname ile değiştirerek yüzde 40’a çekti. Burada amaç ihaleye katılımı artırmaktı. Örneğin Cengiz Holding, ilk şartnameye uygun değildi. Zira İstanbul Havalimanı’ndaki ortaklığı yüzde 45 oranında. Rakam aşağıya çekildi ve böylece rekabeti artırmak adına bir katılımcı daha eklenmiş oldu”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu