Havayolları

AnadoluJet’te eski uçakların yerine A320neo dönemi

Kurulduğu günden bu yana filosunda wet lease yani ekibiyle kiralık dışında Boeing 737 serisi kullanan Türk Hava Yolları’nın alt markası AnadoluJet, ilk Airbus A320neo ile bugün tarifeli uçuşlarına başladı. İlk sefer İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Tokat’a yapıldı.

Genellikle THY filosundan çıkan veya yüksek yaşa sahip Boeing 737-800 uçakları finansal kiralama ile filosuna katan AnadoluJet, bu yıl artık yeni nesil uçaklarla yeni bir filo yapısına doğru geçiyor. Şirket filosuna Boeing 737 MAX, Airbus A320neo/A321neo gibi uçaklar ekliyor.

Yüzde 15 yakıt tasarrufu

A320neo serisi, yeni motor sayesinde bir önceki seriye göre yüzde 15 yakıt tasarrufu sağlıyor. Yakıt fiyatlarının giderek arttığı bu dönemde yüzde 15 bir havayolu şirketi için büyük öneme sahip. Uçak ayrıca bakım maliyetleri de yeni nesil sistemler sayesinde yüzde 5 düşmüş durumda.

Bu durum uçağın karbon salınımının da azaltılmasına imkan sunuyor. A320neo serisi bir önceki modele göre yıllık karbon salımını 5 bin ton daha az. Ayrıca çevreyi yüzde 50 oranında daha az kirletiyor.

20 yeni nesil uçak

Geçtiğimiz haziran ayında THY Genel Müdürü Bilal Ekşi tarafından yapılan açıklamaya göre AnadoluJet’in yeni filo planı belli olmuştu. Şirket 7 adet Boeing 737MAX, 11 adet A321neo ve 2 adet de A320neo tipi yolcu uçağını filosuna katma kararı almıştı.

Toplam 20 adet uçağın teslimatları başladı. TC-LUK tescilli Airbus A320neo geçtiğimiz hafta AnadoluJet filosuna katıldı. Uçak CDB Aviation şirketinden kiralandı.

Rus şirketlerinin siparişleri

Filoya katılan veya katılmakta olan A320/321 neo, Boeing 737MAX gibi yeni nesil uçakların önemli bölümü Rus havayolu şirketlerinin sipariş verdiği ancak Ukrayna Savaşı nedeniyle iptal edilen uçak satışlarından olduğu dikkat çekiyor. Boşa çıkan uçaklarla ilgili olarak THY ve AnadoluJet yöneticileri finansal kiralama şirketleri ile masaya oturarak bu uçakları kiralıyor.

Yeni filo gündemde

Uzun bir süredir THY özellikle AnadoluJet‘in bölgesel uçak ihtiyacı üzerinde duruyor. Bu konudaki adımlar halen Bombardier’ın tasarladığı ve Airbus portföyüne geçen A220 ile Brezilyalı imalatçı Embraer’in E2 serisi üzerinde pazarlıklar sürüyor. Bu konuda anlaşmanın kısa dönem içinde tamamlanması hedefleniyor.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu