Uzay

Fırlatmaya 28 saniye kala İMECE’nin uzay yolculuğu 3’üncü kez ertelendi

Türkiye’nin uzay konusundaki önemli adımlarından biri olan ve TÜBİTAK UZAY tarafından tasarlanan ve geliştirilen İMECE uydusunun uzay yolculuğu, olumsuz hava koşulları nedeniyle üçüncü kez ertelendi. İşlem, fırlatmaya 28 saniye kala gerçekleştirildi.

Bu sabah Ankara’da ve aynı anda fırlatmanın yapılacağı Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nde gözler SpaceX roketindeydi. İşlem Türkiye saati ile 09.48’e yapılacaktı.

SpaceX’in sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, fırlatmanın olumsuz hava koşulları nedeniyle, yarına (15 Nisan 2023 saat 09.48’e) ertelendiği bildirildi.

Ömrü 5 yıl

İMECE, SpaceX roketi tarafından uzaya götürüldükten sonra 680 kilometre irtifadaki yörüngesinde göreve başlayacak. Uydunun ömrü 5 yıl olarak planlandı.

İMECE bu süreç içinde hedef teşhis, tespit, doğal afet, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet verecek. Uydu, dünyanın her yerinden görüntü elde edebilecek.

İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu AKUP, ASELSAN ve GÜMÜŞ firması işbirliği ile üretilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, PLAN-S firması tarafından üretilen nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 küp uyduları da aynı roket içerisinde uzaya fırlatılacak.

Metre altı çözünürlük ile görüntü

Metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamera Milli imkânlarla geliştirilen yer gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı. Türkiye’de ilk kez üretilen metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası, TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE’ye entegre edildi.

Teknolojik olarak kritik öneme sahip bu kamera sayesinde Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacı yerli kaynaklarla karşılanacak.

Pakistan’a uydu kamera ihracatı

TÜBİTAK UZAY, bu proje ile elde edilen tecrübe ışığında yüksek çözünürlüklü kamera konusunda da önemli bir adım attı. Özellikleri İMECE’den farklılık gösteren kamera, Pakistan’a ihraç edildi.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu