Sportif Havacılık

Kontrol uçuşunda yamaç paraşütü kazası: 1 ölü

Antalya Alanya’da dün meydana gelen yamaç paraşütü uçuşu sırasında kaza meydana geldi. Paraşütü ile denize düşen Gülsüm Çelik hayatını kaybetti. Yolcusu Sümeyye Al ise yaralandı. Olay Türk Hava Kurumu (THK) tarafından yapılan kontrol uçuşu sırasında gerçekleşti.

Yamaç paraşütü eğitimi alan Sümeyye Al ile Gülsüm Çelik, THK tarafından yapılan bitirme sınavı için dün öğle saatlerinde Yassı Tepe’den ikili atlayış yaptı. Sümeyye Al’ın kullandığı paraşüt, denizin üzerinde seyrederken kontrolden çıktı.

Çelik ile Al, metrelerce yükseklikten denize düştü. Denizde paraşüte dolanan ikili, sudan çıkartılarak hemen bota alındı. Ardından sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan yaralılardan Gülsüm Çelik hayatını kaybetti. Durumu ağır olan Sümeyye Al’ın tedavisinin sürdüğü öğrenildi.

THK’dan açıklama

Kursun sorumlu öğretmen pilotu olan Ergun Ulu yazılı bir açıklama yaptı. Kazanın T1 kursu sırasında meydana geldiğini belirterek “Tandem pilotaj öğrencilerimiz olan Sümeyye ile Gülsüm uçuşu esnasında bir kaza gerçekleşmiştir. Uçuşta Sümeyye Al pilot ve Gülsüm Çelik yolcu olarak bulunmakta olup, acil durumların simüle edilmesi esnasında pilot kontrolünü kaybetmiş ve hızla irtifa kaybedilerek sert bir şekilde denize spiral manevrası ile düşmüşlerdir.

Olay neticesinde bot ile ivedi şekilde kazazedeler sudan çıkarılarak ilk yardım müdahaleleri sudan çıkarıldığı anda botta yapılmaya başlanmıştır. Pilot kursiyer Sümeyye Al olayı yaralanarak atlatmışken yolcu kursiyer Gülsüm Çelik hayatını kaybetmiştir.

Öğrenci tandem pilotu Sümeyye Al, tek başına uçuş lisanslarını almış olup, tandem yamaç paraşütü için eğitimi sonunda kontrol sınavında bu acı olay yaşamıştır. Kazaya konu uçuş ticari bir faaliyet olmayıp, kontrol uçuşudur.

Ekstrem bir spor olan yamaç paraşütünde risklerin en aza indirgenmesi için azami özen ve bilinçle hareket edilerek gerekli tüm güvenlik tedbirleri tarafımızca alınmış olmasına rağmen maalesef ki bu sonuç gerçekleşmiştir.

Alanya gibi yılda 50 bin civarında uçuş yapılan bir bölgede 25 yıllık dönemde ilk defa böyle bir olayla karşılaşmış olmak bile herkes için oldukça üzücüdür. Tüm yamaç paraşütü camiası adına yaralıya acil şifalar, müteveffaya ise Allah’tan rahmet ile kederli ailesine ve yakınlarına da başlığı ve sabırlar diliyoruz. Başımız sağ olsun.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu