Diploması

Biden’dan ‘balon’ ve bilinmeyen ‘nesne’ açıklaması

Amerika Birmeşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Amerikan savaş uçağı tarafından düşürülen Çin’e ait ‘casus’ balon ile ilgili özür dilemeyeceğini, diğer üç cismin ise herhangi bir istihbarat faaliyetiyle ilgili bulgu elde edilemediğini söyledi.

Biden, 4 Şubat’ta vurulan Çin “casus balonu” ve ardından ABD hava sahasında tespit edilen ve düşürülen üç uçan cisim hakkında basın açıklaması yaptı.

“Yeni bir soğuk savaş arayışında değiliz” diyen Biden, olayla ilgili diplomatik çözümden yana olduğunu ve  bu konuda Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmek istediğini belirtti.

Biden “Başkan Şi ile konuşmayı bekliyorum, umarım bu konunun özüne ineceğiz, ancak o balonun düşürülmesinden dolayı özür dilemiyorum.” ifadelerini kullandı.

Biden “emniyet ve güvenlik riskleri oluşturan ve oluşturmayan cisimler arasındaki ayrımı netleştirecek yeni kurallar üzerinde çalışılacağını belirtti, ancak “Hiç kuşkunuz olmasın, eğer herhangi bir nesne Amerikan halkının emniyet ve güvenliğine tehdit oluşturuyorsa onu indiririm.” diye konuştu.

ABD’de 20 bin ile 40 bin fit arasında uçan nesneler sivil uçaklar için uzaktan tehlike sayıldığı için, bu mesafe cisimlerin düşürülmesi için yasal gerekçeyi oluşturuyor.

“Diğer üç cismin casusluk programıyla ilgisi yok”

İlk belirlemelere göre düşürülen diğer üç cismin özel balonlar olduğunu ifade eden Biden “Bu üç nesnenin tam olarak ne olduğunu henüz bilmiyoruz, ancak şu anda hiçbir şey bunların Çin’in casus balon programıyla ilgili olduğunu ya da başka bir ülkenin gözetleme araçları olduğunu göstermiyor.” diye konuştu.

Biden, bu cisimlerin Çin balonu nedeniyle geliştirilmiş radarların kullanılmasından dolayı tespit edilmiş olabileceğini ve ekibiyle birlikte bu tür hava cisimlerine ne zaman füze fırlatılacağına ilişkin yeni parametreler üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

ABD hava kuvvetlerine ait bir savaş uçağı yaklaşık 10 gün önce istihbarat toplama amacıyla donatıldığını ileri sürdüğü bir balonu ülke sınırlarından çıktıktan sonra Atlas Okyanusu üzerindeyken vurmuştu.

Casusluk iddialarını reddeden Pekin, bu balonun meteorolojik balon olduğunu ileri sürüyor.

Bu olayın ardından biri ABD’nin Alaska eyaletinde, biri Kanada’da ve üçüncüsü de ABD’deki Huron Gölü üzerinde uçtuğu tespit edilen üç cisim düşürülmüştü.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu