Türk Savunma Sanayi

HAVELSAN’dan yapay zeka atağı

Türkiye’nin savunma ve havacılık sektöründe yazılım-simülatör lideri HAVELSAN, yapay zeka ile Milli Muharip Uçak (MMU) Projesi’nin uçması için çalışmalarını hayata geçirmeye başladı. İlk etapta HAVELSAN Öğrenen Yapay Zekâya Sahip Sanal Kuvvetler (FIVE-ML) ARGE Projesi’ni devreye aldı. Proje, 2021’e kadar hayata geçirilecek.

Askeri alanda yaşanan gelişmeler ve dünya konjonktürü, farklı taktiklerin geliştirilmesine neden oluyor. Eğitimlerin de güncel olması için bu taktiklerin simülasyon ağırlıklı olarak personele uygulanması gerekiyor. 

HAVELSAN tarafından geliştirilen kural tabanlı davranış altyapısından öğrenen yapay zekâ tabanlı davranış altyapısı MMU için önemli bir adım olacak. Buradan yola çıkarak HAVELSAN Türk Savunma Sanayii’nin geliştirdiği TUSAŞ’ın T-129 ATAK, ANKA İHA sistemi’nin yanı sıra Roketsan’ın Uzun Menzilli Tanksavar Füze Sistemi (UMTAS) Simülatörü, Hava Savunma Eğitim Merkezi gibi projelerde de yararlanılacak.

Atılacak adımla hem güncel eğitim gerçekleştirilirken hem de eğitim maliyetlerinin daha da düşürülmesi hedefleniyor. HAVELSAN bu konuda üniversitelerle de iş birliği yapıyor. Konya merkezli Karatay Üniversitesi ile “Pekiştirmeli Öğrenme” tabanlı algoritma geliştirilmesi için ortak ekip kuruldu. Konya Karatay Üniversitesi’nin Elektrik-Elektronik Mühendisliği ekibi, yapay zeka konusunda HAVELSAN ile çalışıyor.

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu