HaberlerHavayolları

Havayolu dergilerinin sonu geliyor

Yaşadığımız Covid-19 salgınında havayollarından çok şey eksildi. Burada listeye başlasacak uzun bir paragraf sürer. Ama bazı değişikliği kalıcı hale getirenlerden biri de Amerikan Havayolları oldu. Yazarımız, aynı zamanda da Havayolu101 sitesi ile sektörün nabzını tutan Dr. Abdullah Nergiz, ilginç bir haberi kaleme aldı. Amerikan Havayolları, 1966’dan bu yana çıkardığı uçak içi dergisinin yayınına son vermişti.

Haziran ayı yani bu ay son kez dergi koltuk ceplerine girecek. Sonra American Airlines kabin eğlence sistemine daha fazla yatırım yapacak. Sadece teknolojik değil, kanal içeriğine de özgün ürünler için yatırım gerçekleştirecek.

THY’NİN SKYLİFE DERGİSİ

Benim aklıma hemen Türkiye’deki maceralar geldi. Tabi ki önce hemen akla gelen Türk Hava Yolları’nın Skylife dergisi… Yaşanan ihaleler… Son dakika çıkartılan içerik-reklam… Gelmeyen yazılar… Çöpe atılan dergiler… Esen siyaset rüzgarınan göre ihaleyi alanlar… Business Class veya AnadoluJet derken koltuk başına artan ağırlık… 

Sadece THY’nin dergisi mi? Havayolunun genel müdürünün eşinin hazırladığı dergiler… Dostlar alışverişte görsün denilip yapılan dergiler… Liste uzayıp gider.

Salgın ile birlikte havayolları için çıkan kurallarda koltuk ceplerine dergilerin konulmasına sağlık açısından yasak getirildi.

Örneğin Pegasus geçen yıl aldığı kararla tamamen e-dergiye geçti. Kabin eğlence sistemine dergiyi yüklemeye başladı,

Açıkçası uzun yıllardır dergiler bence hep uçaklar için ciddi bir yüktü. Bir dönem giderek kalınlaşan dergiler için her sayfa binlerce dolar reklamdı. Artık o da kalmadı. Bir çok şirket bu reklamların geri dönüşünün olmadığını biliyor. Zaten yolcu da fazla okumuyor. Her ay basılan yüz binlerce dergi çöp oluyor.

İşin bir de çevre tarafı var. Hem harcanan kağıt hem de artan ağırlıkla uçakların harcadığı daha fazla yakıt. Kirlenen çevre… Motorlara binen daha fazla yük… 

KABİN EĞLENCE SİSTEMİ

Derginin ne kadar okunduğu, reklamın geri dönüşü gibi konuların ölçümü çok zor. Ama kabin eğlence sistemi ise daha farklı bir konu. Yolcunun nereleri seçtiği, kaç dakika seyrettiği detaylı olarak takip ediliyor.

Bir başka konu da koltuklarda konulan ekranlar yerine kablosuz yayının yapılması. Yolcunun cep telefonunudan, dizüstü bilgisayarından veya tabletinden buna bağlanması.

Şimdi devir ağırlıktan kurtulma zamanı. THY, SunExpress veya artık dergi yapan havayolumuz kaldıysa… Dese ki “Ayda yüzbinlerce dergi basmayacağız, şu kadar ağacı kurturacağız… Uçaklarımız azalan yakıtla şu kadar daha az yakıt harcayacak… Gökyüzüne binlerce ton daha az karbon salınımı yapacak…” 

Tolga Özbek

25 yıllık profesyonel havacılık gazetecisi... Ticari Pilot ve Çok Motor Lisansına sahip.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu