Eğitim

Pilotlar havada sanal gerçeklik gözlüğü ile dogfight yapacak

Havacılıkta özellikle de askeri havacılıkta eğitim maliyetleri çok yüksek. Uçakların bir saatlik uçuşları on binlerce dolara mal olabiliyor. Yeni nesil simülasyonların yanı sıra artık pilotlar VR olarak adlandırılan Sanal Gerçeklik Gözlükleri ile göreve çıkacak. İstenilen her şey gerçek uçuş şartlarında simüle edilebilecek.

Bu konudaki önemli adımı ABD merkezli Red 6 şirketi attı. Bünyesinde bilgisayar oyun yazılımcıları ile emekle hava kuvvetleri pilotları olan şirket, Lockheed Martin’den destek alıyor. Hedef, T-38 jet eğitim uçaklarında pilotların Sanal Gerçeklik Gözlükleri takarak havada Rus Su-57 veya Amerikan F-22 uçakları ile dogfight yapması, havadan yakıt ikmal gerçekleştirebilmesi.

TOLGA ÖZBEK YENİ SİSTEMİ ANLATIYOR

 

Halen Red 6 şirketi denemelerini bir kit uçak olan Long EZ’de yapıyor. Önümüzdeki günlerde Amerikan Hava Kuvvetleri’nin özel izni ile sistem T-38 jet eğitim uçağına yerleştirilecek. Denemeler başlayacak.

Aslında sistem bir otomobil yarışında kullanılan yazılım ile çalışıyor. Otomobil yarışında pilotlar diğer araçlar ile ayrı yerlerde olsalar da sanal olarak aynı ortamda yarış yapabiliyor.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu