HaberlerHavacılık Endüstrisi

Özmenlerin Deutsche Aircraft şirketi ilk D320eco siparişini aldı

Özmen çiftinin sahip olduğu Sierra Nevada Corporation (SNC) Almanya kolu Deutsche Aircraft, ilk resmi uçak siparişini aldı. Şirket üretim haklarına sahip olduğu ve bir dönem Türkiye’ye de önerilen bölgesel yolcu uçağı D328 serisinin yeni modeli D328eco için Private Wings şirketinden 5 adetlik sipariş için İyi Niyet Mektubu (Lol) imzaladı.

İlk uçuş 2024’te

D328eco’nun ilk kez 2024’te uçması planlanıyor. Tam ölçekli imalat, 2025’te Leipzig-Halle’deki fabrikada başlayacak. 

Sipariş veren Almanya’da Berlin ve Ingolstadt merkezli uçak Private Wings, kalabalık seyahat eden şirket çalışanları veya spor takımları için tarifesiz uçuş gerçekleştiriyor. Şirketin filosunda 9 adet Do328-100 (pervaneli) bir adet Do328JET ve bir adet de Beech 1900D tipi uçak bulunuyor.

Gövde uzuyor

Do328-100 ile karşılaştırıldığında, D328eco, bugün Do328’in taşıyabileceği on yolcu daha taşıyabilecek. Böylelikle koltuk kapasitesi 43’e çıkacak. Bunun için halen Deutsche Aircraft mühendisleri gövde uzatılması konusunda tasarım çalışmalarını sürdürüyor.

Çevreci motorlar

Sürdürülebilir havacılık yakıtı ile de çalışabilecek yeni turboprop Pratt & Whitney PW127S motorlarına sahip olacak uçak için farklı modeller üzerinde de çalışıyor. Uçağın kokpitinde ise Garmin 5000 aviyonik paketine dayalı yeni tasarıma geçiliyor.

Deutsche Aircraft, yolcu taşışan konseptin yanı sıra yangın söndürmede kullanılacak bir model için tasarımını sürdürüyor.

1990’ların başında Alman köklü havacılık şirketi 30 koltuk kapasitesi ile Dornier Do328’i hayata geçirmişti. Bölgesel uçak konusunda atılan ikinci adımı, normalde turboprop motorlara sahip uçağın motorlarının jet ile değiştirilmesi izlemişti. Bu modele d Do328JET adı verildi.

Dornier daha sonra ABD merkezli Fairchild ile evlendi ve şirketin adı DornierFairchild olarak değiştirildi. 

Ancak pazardaki hızlı büyüme ile birlikte 30 koltuk kapasiteli uçakların dönemi bitti. Şirket ciddi bir finansal türbülansa girdi. Havayollarına teslim edilen mevcut uçakların desteklenmesi ve iş adamları için uçağın modifiye edilmesi için kurulan yeni şirketi ise Sierra Nevada Corporation satın aldı. 

Türkiye’ye önerilmişti

Uçak için yeni bir yatırım arayan Sierra Nevada Corporation, bir dönem Yerli Bölgesel Uçak Projesi için Do328’i önerdi. Uçak Türkiye’de üretilecek ayrıca 70-80 koltuklu yeni modeli de tasarlanacaktı. Ancak proje için şirket en az 50 adetlik sipariş talep etmişti.

Bu teklif Türkiye tarafından kabul edilmeyince Sierre Nevada Corporation Almanya merkezli olarak çalışmalarını sürdürdü. Yeni yapılanma ile birlikte 2021’de resmi adı 328 Support Services GmbH (328SSG) şirketinin adı Deutsche Aircraft GmbH (Deutsche Aircraft) oldu. Şirketin yeni logosu “Sinekkuşu” (Hummingbird) olarak belirlendi.

Fabrika temeli atıldı

Alınan siparişlerin ardında dün Leipzig’te fabrikanın temeli atıldı. Leipzig/Halle Havalimanı’nda yer alacak tesisin kısa sürede tamamlanması hedefleniyor.

Temel atma ile ilgili olarak Deutcshe Aircraft COO’su Nico Neumann,  “Deutsche Aircraft’ta, son teknoloji ürünü ve iklim dostu son montaj hattımızın yapımından büyük gurur duyuyoruz” dedi.

Montaj hattı yaklaşık 62.000 metrekare üzerine inşa edilecek. Yıllık kapasitesi ise 48 adet D328eco uçağı üretecek alt yapıya sahip olacak. Ana imalat hattının yanı sıra lojistik merkez ve yönetim binası da fabrikada yer alacak.

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu