Havacılık Endüstrisi

Filipinler T-129’da ısrarcı

Janes Defense’e açıklama yapan Filipinler Savunma Bakanlık yetkilisi, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından teklif edilen T-129 için bu konuda Türkiye’den bazı garanti ve taahhütler isteyeceklerini söyledi. Yetkili, “Platformun ihraç edilebilirliği konusunda verilecek gerekli garantiler, Manila’daki endişelere yanıt olacak” diye konuştu.

Türkiye ve Filipinler arasında Aralık 2018’de düzenlenen iyi niyet anlaşma töreninde, T-129 ATAK Taarruz Helikopteri’nin ihracatı konusunda önemli bir adım atılmıştı. Ancak sonrasında T-129 ihracatı için Türkiye’nin ABD’den istediği motor ihracat onayı gelmemişti.

Bu gelişmeler yaşanırken, ABD potansiyel 6 adet AH-1Z Viper için 1,5 milyar dolar, 6 adet AH-64E Guardian için de 2,4 milyar dolarlık Yabancı Askeri Satış (FMS) onayı çıkarmıştı.

Kararın arkasında Filipinler Savunma Bakanı Lorenzana, “Koronavirüs salgını yüzünden ABD üretimi taarruz helikopterlerini şu an tedarik edebiliyor muyuz bilmiyorum. COVID-19 ile mücadele etmek için çok fazla parayı kanalize ediyoruz. Türkiye’nin taarruz helikopterleri ile ilgileniyoruz. Müzakere aşamasındayız ancak henüz onlarla herhangi bir sözleşme imzalamadık.” ifadelerine yer verilmişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu