Havalimanları

Yolcu sayısı dibe vurdu

Dr. Abdullah NERGİZ – Havayolu 101

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü (DHMİ), ülkemizdeki havalimanlarının Nisan ayı yolcu, yük ve uçuş istatistiklerini yayımladı.

Coronavirus salgını sebebiyle Türkiye genelinde istisnalar dışında uçuşların tamamen durdurulması, yolcu sayısını yakın tarihte hiç görülmemiş bir biçimde dibe indirdi.

İstanbul İGA Havalimanı’ndaki iç hat yolcu sayısı, geçen senenin aynı ayına göre %99,6 oranında azalarak, sadece 5.429 olarak gerçekleşti.

İGA’daki dış hat yolcu sayısı ise %99,3 oranında gerileyerek 28.053’e indi.

Öte yanda, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda durum biraz daha farklı.

Ay boyunca kapalı kalan Sabiha Gökçen Havalimanı’nda hiç bir yolcu hareketi yaşanmadı. Yani bu önemli havalimanımızın yolcu sayısı gerçek anlamda sıfırlandı.

Aynı dönemde Ankara Esenboğa Havalimanı 14.000, İzmir Adnan Menderese Havalimanı 4.000 ve Antalya Havalimanı 3.000 civarında yolcuya hizmet verdi.Nisan ayının teselli edici tek yanı hava kargo oldu. Yolcu uçuşları durmasına rağmen, kargo seferleri devam etti.

İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 72.248 ton kargo işlem görürken, İGA Havalimanı’nda bu operasyon 13.767 ton mertebesinde gerçekleşti.

Geçen senenin Nisan ayında Atatürk Havalimanı’nda işlem gören kargo miktarı 69.548 ton, İGA Havalimanı’nda ise 56.941 ton olmuştu.

Lâkin bu hesaba Sabiha Gökçen Havalimanı’na dahil ettiğimizde hava kargodaki durumun aslında kamuoyunda oluşan olumlu algı düzeyinde bulunmadığı anlaşılıyor.

Zira Sabiha Gökçen’de yine Nisan ayında 2019 yılında 29.760 ton kargo işlem görürken, bu yıl sadece 268 ton kargo işlem gördü.

Yani Nisan ayında İstanbul’daki üç havalimanında işlem gören toplam kargo miktarı 2019’da 156.249 ton ve 2020’de 86.283 tonluk bir hacme ulaşmış.

Bir başka deyişle, İstanbul’da hava kargo hacmi aylık bazda %45 oranında daralmış.

Umarız sektörde beklediğimiz toparlanma süreci bir an önce başlar ve Haziran ayından itibaren hem yolcu sayısının hem de kargo miktarının yeniden artışa geçtiğine şahit oluruz

Dr. Abdullah Nergiz

Havacılık sektöründe, hem havayolu hem de havalimanı tarafında 20 yıla yakın profesyonel tecrübesi bulunan Dr. Abdullah Nergiz, Türkiye'nin ilk havacılık blogu olan Havayolu 101'in kurucusu ve baş editörüdür. Yüksek Lisans ve Doktora çalışmalarını Türkiye sivil havacılık tarihi üzerine yapmış olan Nergiz, halen profesyonel kariyerinin yanı sıra özel bir üniversitede havacılıkla ilgili ders vermeye devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu