Savunma

Savunma Sanayi 80 bin çalışanı ile geçen yıl 10,2 milyar dolarlık sözleşme imzalandı

Savunma Sanayi Başkanlığı (SSB) tarafından Antalya’da düzenlenen ‘Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’nda sektördeki gelişmeler masaya yatırıldı. Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün, toplam çalışan sayısının 80 bine ulaştığını vurgulayarak, geçen yıl imzalanan sözleşmelerin ise 10 milyar 240 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Görgün, “Türk savunma ve havacılık sanayii sektörü, 180’den fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. 80.000’den fazla sektör çalışanı mevcut. Savunma sanayiindeki başarılarımız arttıkça, birer birer uygulanan ambargolar kalkıyor. Türkiye’nin toplam ihracatında savunma sanayiinin payı, %2.2’ye yükseldi. Ama bu oran, inşallah bizlerin de desteğiyle katbekat artacak” dedi.

Türkiye Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, Savunma Sanayii Başkanlığınca 16-18 Şubat tarihleri arasında Antalya’da düzenlenen ‘Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı açılış konuşmasında savunma sanayi söktürünün geleceğini anlattı:

“Bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı’nda Savunma ve Havacılık sektörümüzün temsilcileri ve İhracatçı Birliklerimizin Temsilcileri ile bir araya geldik. 2023 yılında gurur verici bir başarı sergileyen havacılık ve savunma sanayisi ülkemizin odaklandığı konuların başında gelmektedir.

Savunma ve havacılık sanayi ihracatı, dış ticaret dengelerini iyileştirerek ekonomik kalkınma ve refahına önemli katkıda bulunmaktadır. Bu alanda gerçekleştirilen başarı teknolojik ilerleme ve inovasyona dayalı, katma değeri yüksek bir üretime dayalı olması sebebiyle, sadece ekonomik kazanç değil ülkemize güvenlik ve savunma alanında etkili bir konum kazanmasını, diplomatik ilişkilerde derinleştirme ve stratejik ittifakları güçlendirme imkanı sağlamaktadır.

Ülke olarak önemli hedeflere ilerlememizde Savunma ve Havacılık Sanayinin gelişimi çok önemli bir konumda bulunurken, Küresel Strateji Konferansının bu gelişime katkısı da yadsınamazdır. Bu vesile ile konferansta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

Kilogram başına ihracat 65 dolar

Prof. Dr. Haluk Görgün ihracatta nitelik ve teknolojinin önemini vurgulayarak şunları söyledi:
“Kilogram başı ihracatımız 65 doları buldu. Öyle ürünlerimiz var ki kilogram başı değeri 10 bin doları geçiyor.” Konvansiyonel krizlerin savunma harcamalarını artırdığı bir dünyada özellikle müttefiklik ilişkisi içinde olduğumuz Avrupa’da artan talebi yüksek teknolojiyle, kaliteyle, uygun maliyetle ve süratle karşılayabilecek bir avuç ülkenin içerisinde bulunmaktayız. Bu Türkiye’nin önemine gücüne ve tarihi sorumluluğuna dair birçok şeyi anlatmaktadır.

Küresel tedarik zincirindeki sorunlar

Türk Savunma sanayii gelişen teknolojisi ve artan ihracat kapasitesiyle dünya çapında pek çok ülkenin imreneceği bir seviyeye ulaşmıştır. Bugün küresel tedarik zincirinde yaşanan zorluklara rağmen Türk sanayii yerli ve milli projelerle sadece iç talebi karşılamakla kalmamış aynı zamanda ihracat kapasitesini de artırmıştır.”

Haluk Görgün, savunma sanayiindeki ihracatın sürdürülebilirliği sektörün geleceği için hayati öneme sahip”

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu