HaberlerHavacılık IT

Türk hava trafik kontrolörleri EUROCONTROL’de

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) bünyesinde görev yapan 34 kontrolör ve süpervizör, Avrupa hava sahasını kontrol eden EUROCONTROL tarafından hazırlanan özel bir eğitimden geçirildi.

EUROCONTROL ana merkezinde bulununan organizasyona davet edilen Türk Hava Trafik Kontrolörleri, oluşturulan simülasyon ortamında 46 simülatör pilotu ile saat başına 800’den fazla uçuş ile yeni hava sahası kontrol ve yönetimi konusunda eğitime katıldı.

Bu eğitim, kasım ayında gerçekleştirilecek en iyi hava sahası yapısını belirlemek amacıyla yapılacak çalışmanın da bir ön denemesi oldu.

Seçilen hava sahası tasarımı daha sonra, serbest rota operasyonlarının uygulanmasının fizibilitesini değerlendirmek için Ocak 2022’den itibaren 12 haftalık büyük ölçekli uygulamalar gerçekleştirilecek.

Serbest rotalı hava sahası, havayollarına daha optimize edilmiş yörüngeler uçurma imkanı sunarken böylece rota uzunluğu uzatmalarını azaltır, yakıt tasarrufu sağlarmayı öngörüyor. Yolu kısaltan uygulamalar havayolları için aynı zamanda karbon emisyonlarının da düşmesine imkan sunuyor. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu