Savaş

ABD’den İran’da “Rusya’ya kamikaze drone satma” baskısı

Ukrayna Savaşı’nda Rus Ordusu’nun stratejik silahlarından biri haline gelen İran’ın HESA Şahid-136 tipi kamikaze drone sistemlerinin satılmaması konusunda ABD Tahran’a baskı uyguluyor.

Financial Times’da yer alan habere göre bir süredir ABD ve İran bir süredir gerilimi azaltmak üzere görüşmeler yapıyor. Gündemdeki maddelerin başında da kamikaze drone sistemleri geliyor.

Gazete, İranlı bir yetkili ve görüşmeleri bilen başka bir kişiye atıfta bulunarak, ABD’nin İran’a Moskova’nın Ukrayna’daki savaşında kullandığı silahlı insansız hava araçlarının yanı sıra insansız hava araçlarının yedek parçalarını satmayı bırakması için baskı yaptığını bildirdi.

Beyaz Saray ve İran dışişleri bakanlığı, Reuters’in yorum talebine hemen yanıt vermedi

İlk kez Yemen Savaşı’nda kullanıldı

İran merkezli savunma şirketi HESA tarafından geliştirilen Şahid-136 ilk kez 2020 yılında Yemen İç Savaşı’nda kullanıldı. Husiler bu tür kamikaze drone sistemini özellikle Suudi Arabistan rafinelilerine yapılan saldırılarda kullanarak savaş konseptine farklı bir boyut getirdi.

Çok basit pervaneli motora sahip olan sistem, kamyonet üzerinden tekli veya çoklu olarak atılabiliyor. Toplam 3,5 metre gövde uzunluğuna, 2,5 metre de kanat açıklığına sahip Şahid-136, 200 kilogram maksimum kalkış ağırlığı ile havalanıyor.

Menzili 1000 km olan kamikaze drone, en düşük 60 metre, en yüksekten de 4 bin 600 metre irtifadan uçuyor. Yaklaşık 30 ila 50 kilogram harp başlığı ile dolanarak hedefini buluyor ve ardından vuruyor.

İran’dan nükleer adım

Haber, Washington ve İran’ın tansiyonu düşürmeye ve İran’ın nükleer programıyla ilgili daha geniş müzakereleri yeniden canlandırmaya çalıştığı sırada geldi. ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada, İran’ın “artan nükleer tehdidini” azaltmak için attığı her adımı memnuniyetle karşılayacağını söyledi.

Gazete, görüşmelerin geçen hafta bir esir takası anlaşmasıyla ilgili müzakerelerin yanı sıra gerçekleştiğini söyledi. İran, tutuklu dört ABD vatandaşının Tahran’daki Evin hapishanesinden ev hapsi altında serbest bırakılmasına izin verirken, beşte biri zaten ev hapsindeydi.

Kaynaklar geçen hafta Reuters’e İran’ın Güney Kore’deki 6 milyar dolarlık İran fonlarını çözme anlaşmasının bir parçası olarak tutuklu beş ABD vatandaşını serbest bırakabileceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu