Uçuş Emniyeti

Genel havacılık kazalarında ‘karbondioksit zehirlenmesi’ nedeniyle 42 kişi öldü

Şeref SEZGİN

ABD Ulusal Ulaştırma Emniyet Dairesi (NTSB) tarafından yapılan incelemede 1982 yılından günümüze kadar 31 kazada 42 kişinin yaşamını kaybettiği tek motorlu hava aracı kazalarında ilginç bir sonuca dikkat çekildi. Hayatını kaybeden kişilerin otopsilerinde bu kazalarda pilot veya yolcuların karbondioksit zehirlenmesi yaşadığı ve ardından bilinç kaybı oluştuğu belirlendi.

NTSB ekipleri ile Amerikan Federal Havacılık Dairesi FAA yetkililerinin ortak araştırmasında çıkan sonuç genel havacılık uçaklarında acil olarak karbon monoksit dedektörleri ile donatılmasını talep etmeye çağırdı.

NTSB’nin açıklamasında 1982’den bu yana, 42 kişinin ölümüne ve dört kişinin ciddi şekilde yaralanmasına neden olan 31 ölümcül farklı kaza da dahil olmak üzere karbon monoksit zehirlenmesi tespit ettiğini söyledi.

Genel havacılık uçaklarında pilota ”sesli veya görsel” uyarılar verilmediğini söyledi.

Kurul, motorlardan kaynaklanan karbon monoksitlerin egzoz sistemlerindeki veya diğer parçalardaki kusurlar veya korozyon yoluyla kabinin içine girdiğini tespit etti.

FAA, öneri hakkında hemen yorum yapmadı.

NTSB, 2004 yılında FAA’ya benzer bir tavsiyede bulunduğunu söyledi. FAA, genel havacılık uçaklarının sahiplerinin ve operatörlerinin dedektör takmalarını, egzoz sistemlerini incelemelerini ve susturucuları düzenli aralıklarla değiştirmelerini tavsiye etti, ancak bu adımları mecbur tutmamıştı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu