Hava Kuvvetleri

Hindistan’dan Rolls Royce’a rüşvet davası

Hindistan Hava Kuvvetleri’nde jet eğitim uçuşlarında kullanılan Hawk serisi uçaklar konusunda İngiliz motor imalatçısı Rolls Royce ve yöneticileri hakkında rüşvet verildiği iddiası ile dava açıldı.

İddiaları araştıran Hindistan Merkez Soruşturma Bürosu (CBI), 2016’dan bu yana süren çalışmalar sonrasında rüşveti davaya taşıdı. 

Rolls Royce’un Hindistan Hükümeti’ni aldattığı iddiası ile açılan dava, şirketin ülkede kurduğu Rolls Royce India Pvt Ltd, şirketin yöneticisi Tim Jones, çalışanlar Sudhir Chuadhrie ve Bhanu Chaudharie  bazı kamu görevlileri aleyhine açıldı.

Motor için verilen rüşvet

İlk olarak konuyla ilgili iddialar 2016’da ortaya atılmıştı. Dağıtılan rüşvetin yaklaşık 10 milyon Pound olduğu ifade edilmişti.

Hawk tipi eğitim uçağında Rolls Royce’un  Turbomeca ile ortak imal ettiği Adour Mk. 951 turbofan motoru bulunuyor. Motorun toplam itki gücü 6 bin 500 libre.

Hindistan 2015’te anlaşma yaptı

Hindistan, İngiltere ile 2015 yılında Hawk serisi jet motorlu eğitim uçakları için anlaşma yapmıştı. Hindistan Hava Kuvvetleri için 123, Hindistan Donanması’nın havacılık filoları için de 17 adet Hawk eğitim uçağı siparişi verilmişti.

Bu uçakların üretimi Hindistan Aeronautics Limited (HAL) şirketi tarafından lisans altında Hindistan’da gerçekleştirilmişti. Halen verilen ek sipariş (42 adet) birlikte lisans altında üretim Hindistan’da devam ediliyor.

1960’larda tasarlandı

İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin ihtiyacı doğrultusunda Hawk eğitim uçağının tasarımı 1960’larda başladı. Tek motorlu, ses hızı altında uçan Hawk, ilk uçuşunu 1974 yılında gerçekleştirdi. Test ve sertifikasyon sonrasında uçak 1976’da Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanılmaya başlandı.

Uçağın tanıtımına Red Arrows olarak adlandırılan İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin büyük etkisi oldu. Halen uçak Red Arrows’da aktif olarak kullanılıyor.

Silahlı modeli de geliştirilen Hawk’ların kullanıcıları arasında İngiltere’nin yanı sıra Finlandiya, Endonezya Hava Kuvvetleri de bulunuyor.

Ekonomik kullanım ömürlerinin sonuna gelen Hawk için halen İngiltere jet motorlu uçak tasarımı konusunda çalışmalarını sürdürüyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu