HaberlerHobi

Bursa’ya RF-4E uçağı indi

Türkiye’nin ilk uzay temalı eğitim merkezi Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde (GUHEM) Türk Hava Kuvvetleri’nde uzun süre kullanılan RF-4 E tipi uçağına kavuştu.  Özel platformuna yerleştirilen uçak, bundan sonra GUHEM’de sergilenecek.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) vizyonuyla Büyükşehir Belediyesi işbirliği TÜBİTAK destekleriyle kurgulanan GUHEM’in yeni misafiri olan 69-7489 kuyruk numaralı uçak, Türk Hava Kuvvetleri tarafından 1993-2007 yılları arasında kullanıldı. 

TOLGA ÖZBEK ANLATIYOR

 

Emekli olan uçak, Milli Savunma Bakanlığı işbirliğiyle Eskişehir’den GUHEM’e getirildi. Montaj işlemi, uçağın bakımını uzun yıllardır gerçekleştiren 1. Hava Bakım Fabrikalar Müdürlüğü personeli tarafından 7 günde tamamlandı. Özel ekip kontrolünde GUHEM’e yerleştirilen savaş uçağı misafirlerini ağırlamayı bekliyor. 

GUHEM’İN YENİ MİSAFİRİ

GUHEM Genel Müdürü Halit Mirahmetoğlu, BTSO’nun önderliğinde Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle TÜBİTAK’ın destekleriyle  hayata geçen GUHEM’in ana hedefinin çocuklarda ve gençlerde uzay ve havacılık alanında farkındalık oluşturmak olduğunu söyledi. 

BTSO’nun Gökmen Projesi kapsamında hayata geçen merkezde 154 adet düzeneğin olduğunu ifade eden Mirahmetoğlu, “69-7489“ kuyruk numaralı keşif bombardıman uçağı hakkında da bilgiler paylaştı. GAF RF-4 E Phantom II’nin 1969 yılında üretildiğini ifade eden Mirahmetoğlu, “Milli Savunma Bakanlığımız ile yaptığımız protokol çerçevesinde anı uçağı olarak uçağımız, merkezimize getirildi. Uçağımız 1993 yılında ordumuza katıldı. Uzun bir süre başarıyla hizmet verdi. 2006 yılı sonuna kadar da bu hizmetine devam eden uçağımız sonrasında emekli edildi. Şu anda uçağımızı anı olarak merkezimize taşıdık.” dedi.

“GENÇLERE HAVACILIĞI SEVDİRECEK”

Eskişehir’den gelen uzman ekip tarafından bir haftalık çalışma sonrasında montajı tamamlanan uçağın merkezde devasa yapısıyla dikkat çekeceğini kaydeden Mirahmetoğlu, “Uzun bir süre ordumuza hizmet veren uçağımız artık çocuklarımıza ve gençlerimize havacılığı sevdirmek için önemli bir araç olacak. Uçağımız devasa yapısıyla herkesi artık GUHEM’den selamlayacak.  Oldukça güzel bir görüntüsü var. F4’ü bilenler için, bu uçağın lakabı ‘Baba’dır. Baba bir uçak tüm heybetiyle burada görünüyor. İki kişilik bir uçak. Daha çok keşif ve bombardıman amaçlı kullanılmış. Pek çok savaş ve operasyonda kullanıldı. Şu anda da Bursa’da konuklarını bekliyor.” diye konuştu.

BURSA’NIN İKİNCİ KEŞİF UÇAĞI

Geçtiğimiz aylarda da uzun yıllardır Uludağ Üniversitesi’nin kampüsünde anı uçağı olarak sergilenen RF-84F tipi keşif uçağı, bir grup plastik modelcinin girişimi ile restore edilmişti. 51-1860 kuyruk numaralı RF-84 uçakları uzun yıllar Türk Hava Kuvvetleri’nde görev yapmış, 1980’den itibaren de yerlerini RF-4E’lere bırakmıştı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu