Gösteri

Dünyanın en iyi drone pilotları TEKNOFEST’te yarıştı

STM tarafından üstlenilen ve 28 farklı ülkeden 32 sporcunun kıyasıya mücadele ettiği World DroneCup’ta, dünyanın en iyi drone pilotları TEKNOFEST 2023’te belli oldu. Dereceye giren pilotlara hediyelerini, Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir verdi.

Milli Teknoloji Hamlesi ve Türkiye’nin tam bağımsız savunma sanayii hedefleri doğrultusunda çalışmalarına aralıksız devam eden STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ., dünyanın en iyi drone pilotlarını, TEKNOFEST’te buluşturdu. TEKNOFEST kapsamında, STM’nin5 yıldır yürütücülüğünü üstlendiği World Drone Cup (WDC) heyecanı İstanbul Atatürk Havalimanı’nda yaşandı.

World Drone Cup-2023, Rusya’dan Hollanda’ya, Çin’den İspanya’ya, Amerika’dan İsviçre’ye kadar 28 farklı ülkeden 32 sporcunun mücadelesine sahne oldu. Geçen yıl Türkiye Drone Şampiyonası’nda dereceye giren Atakan Mercimek ve Burak Mercimek kardeşler ise WDC-2023’de Türkiye’yi temsil etti.

Dünyanın En İyi Drone Şampiyonu Fransa’dan

WDC’de pilotlar özel olarak hazırlanan zorlu parkurlarda, tasarım ve montajlarını kendilerinin yaptığı dronelerle mücadele etti. Kendi ülkelerindeki yarışmalarda birinci olan drone pilotları, İstanbul’da kozlarını paylaştı.27 Nisan’da pist başı yapan dünyanın en iyi drone yarışmacıları, ilk günü parkuru tanıma ve deneme uçuşları ile tamamladı. İkinci gün yapılan sıralama turlarının ardından büyük final heyecanı yaşandı. Finalde birinciliği Fransa’dan Killian Rousseau, ikinciliği ABD’den Evan Turner üçüncülüğü ise İsveç’ten David Modig kazandı. WDC-2022’de birinci olan sporcu 80 bin TL, ikinci 60 bin TL ve üçüncü ise 40 bin TL para ödülünün sahibi oldu.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Pilot Koltuğuna Geçti

Nefes kesen mücadelenin ardından, şampiyonlara hediyelerini T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir ve STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz verdi. Drone pilotlarını tebrik eden Demir ve Güleryüz, saatte 260 km hıza ulaşabilen dronları deneyimlemek için pilot koltuklarına geçti. Demir ve Güleryüz, şampiyon olan Rousseau’nun uçuşunu FPV drone gözlüğünden takip etti.

2 Binden Fazla Drone Gökyüzünde Yarıştı

STM’nin yürütücülüğünü üstlendiği ve dünyanın en iyilerinin yarışına sahne olan World Drone Cup, geçtiğimiz 4 yıl boyunca, 182 ülkeden 224 yarışmacıyı Türkiye’de ağırladı. 7.5 km’den fazla parkura erişilen yarışmalarda, 2 binden fazla drone kullanıldı. Yarışmada şu zamana kadar ulaşılan en yüksek hız ise 260 km/saat oldu.

Öte yandan Türkiye içindeki şampiyonları belirleyecek ve gelecek yıl WDC’de Türkiye’yi temsil edecek yarışmacılar ise, 30 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında TeknofestDrone Şampiyonasında (TDŞ) belli olacak.

Taktik mini İHA üretiminde Türkiye’de ve dünyada öncü platformlar geliştiren STM, hem TEKNOFEST Drone Şampiyonası hem de World DroneCup’tadrone pilotlarının, temel mühendislik kabiliyetleri geliştirmesine olanak sağlanıyor. Pilotlar, dronlarını kendileri tasarlıyor, yazılımlarını gerçekleştiriyor ve montajını yaparak, yarışlara katılıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu