HaberlerSavunma

Belçika’nın Alpha Jet’lerini Top Aces aldı

Belçika Hava Kuvvetleri’nin Ekim 2018’den bu yana satmaya çalıştığı Alpha Jet eğitimi uçaklarını, Kanada merkezli Top Aces şirketi satın aldı.

Toplam 25 adet uçak, Kanada’da askeri tatbikatlarda kırmızı kuvvetler rolündeki Top Aces tarafından kullanılacak. Şirket 2000 yılında Kanada Hava Kuvvetleri’nden emekli olan CF-18 pilotları tarafından kurulmuştu.

Belçika, T-33’lerin yerine 1975 yılında Alpha Jet uçaklarını seçmişti. Uçakların bir bölümü Almanya’dan gelmiş, kalanlar Belçika’da imal edilmişti. Toplam 33 uçak uzun yıllar Belçika Hava Kuvvetleri’ne pilot yetiştirmekte kullanılmış. Fransa ve Belçika uzun yıllar ortak kullandıkları eğitim uçakları ile pilotları birlikte yetiştirmişti.

Fransız Dassault ve Alman Dornier şirketleri tarafından ortak tasarlanan eğitim uçağı, ilk uçuşunu 1973’te yapmıştı. Hizmete 1977’de giren uçak, 1991 yılına kadar toplam 480 adet imal edilmişti. Uçağın kullanıcıları arasında Fransa, Belçika, Kamerun, Tayland ve Portekiz Hava Kuvvetleri bulunuyor.

Her biri 2980libre itiş gücüne sahip iki adet Snecma Turbomeca Larzac 04-C5 turbofan motorlarına sahip Alpha Jet, saatte maksimum 1000 km hıza çıkabiliyor. Uçak aynı zamanda taşıdığı silahlar ile yakın hava desteğinde de kullanılabiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu