Eğitim

YÖK’ten uçak bakım mühendislerine ‘lisansiyer’ unvanı çıktı

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi ve fakülte ile eş değer olan Sivil Havacılık Yüksekokuluʼnda eğitim veren Uçak Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor Bakım bölümleri mezunlarının ‘uçak bakım mühendisliği’ unvanını almak için yaptıkları başvuruyu sonuçlandırdı. YÖK, 2012 yılındaki “Eleman” unvanından sonra şimdi de “Lisansiyer” kararı verdi. Bu karar Aviyonik Bakım Mühendisleri Platformu tarafından ‘hukuksuzluk sürüyor’ olarak değerlendirildi.

“HUKUKSUZLUK SÜRÜYOR”

Aviyonik Bakım Mühendisleri Platformu konuyla ilgili olarak “Benzer hukuksuzluklara devam ediliyor. Daha önce 4 yıl teknik eğitim verilen ilgili bölümlerin 2 yıllık ve teknik olmayan bir bölüm gibi gösterilmesi ile “Uçak Bakım Elemanı” gibi hukuka aykırı bir karar alınmıştı. Şimdi de yine 3795 ve 3458 sayılı kanuna aykırı olarak, “Lisansiyer” unvanı verilmiş. 

Görünen o ki malum lobi işbaşında. Aldığı kanuna aykırı kararlarla anayasal bir hak olan mezunu olunan bölümde bütün ilgili mezunların kamuda çalışma hakkını elinden alan YÖK, lütfederek 4 yıl teknik ve akademik bir eğitim alan mezunların 2 yıl okuyan teknikerlere sağlanan haklardan faydalanması için Çalışma Genel Müdürlüğüʼne öneride bulunmuş. 

AKADEMİK UNVANI ALMAK İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATINCA…

Tıp Fakültesini kazanan kişiler ile eşit hatta daha yüksek ham puan alan çok sayıda genç, Teknik liselere uygulanan katsayı engeli nedeniyle 4 yıllık Uçak Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümlerinde okudular. Yıllarca Türkiye şartlarına göre iyi paralar kazandığı için anayasal bir hak olan akademik unvanlarının peşine düşmeyen bu gençler Uçak Bakım Mühendisleri Derneği’ni kurup bu derneğin İçişleri Bakanlığı tarafından onaylanması ile malum lobinin hedefi oldular. 

Daha sonra malum lobi, işi sulandırmak için çok sayıda üniversite açıp 1993ʼden 2012 yılına kadar verilen akademik eğitim yerine modül eğitimi verdiren 4 yıllık Uçak Elektrik Elektronik ve Uçak Gövde Motor bölümlerini açtı. Çok sayıda üniversiteye bu bölümün açılması ve hukukta yeri olmayan “Eleman” unvanı bu bölümlerin puanının düşmesine sebep oldu. 

UÇAK MÜHENDİSLİĞİNDEN DAHA FAZLA DERS GÖRÜYORLAR

Uçak Mühendisleri elektroniğe, Elektronik Mühendisleri ise uçağa hakim değiller. Bu açıdan her ikisine de hakim olan 4 yıllık Uçak/Havacılık Elektrik Elektronik bölümü, şu an dünyada en ihtiyaç duyulan meslekler arasında. Maalesef yaklaşık çeyrek asırdır yaşanan hukuksuzluk, bu bölüm mezunlarının motivasyonunu kırarken ülkemizin istediği ve ihtiyacı olan atılımı yapmasına da engel olmakta. 

YÖK, hukuka aykırı olarak verilen Lisansiyer unvanındaki açıklamasında ilgili bölümlerin yarısı Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde olmasına rağmen ısrarla “Sivil Havacılık Yüksekokulu” tabirini kullanarak karar vericilerin kötü niyetli olduğunu ortaya koyuyor. Zira bir önceki hukuksuz “Eleman” unvanında da fakülte ile eş değer olan Yüksekokulunu, teknik olmayan 2 yıllık Meslek yüksekokulu olarak göstermişlerdi. İlk mezunun verildiği 1997 yılından itibaren her mezunun hukuka uygun şekilde akademik bir unvan verilmesi zorunludur. 3458 sayılı kanuna göre Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesinde bulunan teknik bölümlere mühendis unvanı verilmesi zorunlu olduğundan Yüksekokul tabirinin ısrarla kullanıldığı artık aşikârdır. Kamu görevi yaparken tarafsız olması gereken karar vericiler, bu yaptıkları ile suç işlemektedir”

İŞTE YÖK’ÜN ALDIĞI O KARAR

14.04.2021 tarihli Yükseköğretim Yürütme Kurulu toplantısında incelenmiş ve 2547 sayılı Kanunʼun 2880 sayılı Kanunʼla değişik 43/b maddesi uyarınca; Üniversitelerarası Kurulʼun görüşü dikkate alınarak; 

a)Türkiyeʼde eğitim veren, Sivil Havacılık Yüksekokulu Havacılık Elektrik ve Elektroniği Programı, Uçak Elektrik-Elektronik Programı, Uçak Gövde –Motor Programlarının ders içerikleri incelendiğinde, mühendislik eğitiminin temeli olan “tasarım bileşeni” içerikli bir dersin ya olmadığı veya yetersiz olduğu, eğitim planlamasının “Havacılık Bakımı” konusunda “personel” yetiştirmek amacıyla yapıldığı anlaşılmış, ayrıca söz konusu programlarda, Uçak Mühendisliği programında bulunan Kimya, Mukavemet, Otomatik Kontrol, Makina Elemanları ve Uçak Tasarımı konularındaki zorunlu derslerin olmadığı ve Matematik, Dinamik ve Aerodinamik derslerinin kredi bakımından yetersiz olduğundan Sivil Havacılık Yüksekokulu “Uçak Elektrik-Elektronik”, “Havacılık Elektrik ve Elektroniği”, “Uçak Gövde – Motor” programlarından mezun olanların “Mühendis” unvanını kullanmalarının uygun olmadığına ayrıca bu ve benzeri başka yerde unvanları tanımlanmamış tüm lisans programı mezunlarına spesifik unvan belirlenmesinin mümkün olmadığına, bununla birlikte ilgililerin lisans programı mezuniyetleri göz önünde bulundurularak “ilgili dalın lisansiyeri” olarak tanımlanmalarının uygun olduğuna, 

b)Söz konusu programların lisans seviyesinde olduğu, lisans mezunu olarak yeterlik ve yetkinliklerinin ilgili önlisans mezunlarının yeterlik ve yetkinliklerini kapsadığı ve bunun da üzerinde olduğu dikkate alınarak, bu alanların mezunu teknikerlere sağlanan haklardan yararlanabilmeleri için ilgili lisans programı mezunlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun’da Teknik Hizmetler Sınıfında yer alabileceklerinin Çalışma Genel Müdürlüğü’ne önerilmesine, karar verilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu