Uçuş Emniyeti

Efsane pilotun kaza nedeni yanlış piste yaklaşma

ABD Genel Havacılığının önemli pilotlarında 76 yaşındaki Carol Scanlon, Piper Malibu Mirage uçağıyla iniş için yaklaşma sırasında bir başka Cessna 172 ile çarpışarak düşmüştü. 17 Temmuz’da meydana gelen kazada 4 kişi hayatını kaybetti. FAA, kaza ön raporunu hazırladı. 60’tan fazla havacılık kitabı olan Carol Scanlon’un yanlış pistte olduğu tespit edildi.

17 Temmuz’da Nevada / Las Vegas Havalimanında yaşanan havada çarpışma ile ilgili detaylar Federal Havacılık Dairesi (FAA) tarafından yayınlandı.

76 yaşında havacılık yazarı

Çarpıyan iki uçağın aynı pist doğrultusunda iniş yapmaya çalıştıkları belirlendi. Bu uçaklardan biri 76 yaşında, uzun yıllar Amerikan Hava Kuvvetleri’nde görev yapmış, emekliliğinin ardından eğitim konusuna odaklanan Carol Scanlon’un kullandığı tek motorlu Piper PA-46-350P Malibu Mirage JetPROP DLX ( N97CX )  idi. Carol Scanlon’ın yanında 82 yaşındaki eşi Donald Goldberg vardı. 

Diğer uçak ise tek motorlu Cessna 172N Skyhawk, (N160RA) idi. Uçakta Cessna 172’nin pilotu 40 yaşındaki Anthony Chiaramonti ve arkadaşı 47 yaşındaki Zach Rainey’di.

Yanlış pist

Ancak yapılan incelemede Carol Scanlon’un 30L (sol) pistine iniş talimatı aldığı ancak 30R (sağ) pistine yaklaştığı belirlendi. Her iki uçak da sol tarafta oturan pilotlar tarafından kullanılıyordu.

Çarpışmanın ardından iki uçak da pist doğrultusundaki araziye düştü. Olay yerinde 4 kişi hayatını kaybetti.

Kazanın tüm detayları Federal Havacılık İdaresi ve Ulusal Ulaştırma Güvenliği Kurulu tarafından araştırılıyor. Abd hava kuvvetleri emekli pilotu için taziye yayınladı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu